ACTA REUNIÓ 9 D'ABRIL 2018


Convidades:   Rocio Cueva, coordinadora de la Xarxa de Bancs del Temps  de l’associació Salut i  Família; Gloria Capellas, treballadora socials de l’Ajuntament de Premià de Mar; Carme Villareal, cap de Serveis Socials de l’Ajuntament de Premià de Mar; Eva Noguera, responsable de Mediació i Empresa.

Aprovació de l’acta de la sessió anterior i benvinguda:

S’aprova l’acta de la sessió anterior.

El coordinador de les associacions de veïns, Fernando Izquierdo dóna la benvinguda al nou Alcalde i  volen fer un agraïment a l’antic Alcalde Miquel Buch.

Presentació projecte Banc del Temps

Rocio Cueva, coordinadora de la Xarxa de Bancs del Temps de l’Associació Salut i Família presenta el projecte de banc del temps que es vol iniciar a Premià de Mar.

Els Bancs del temps tenen una forta base territorial i aporta valor a la comunitat en la que es troba, ja que posa en valor tot el que cadascú té per aportar. Totes les hores valen el mateix.

Recursos necessaris:

-    Espai físic per poder tenir la secretaria i fer reunions

-    Persones voluntàries encarregades de la secretaria i de la gestió dels membres (2-3 hores a la setmana)

-    Espai virtual

L’entitat ofereix suport i recolzament, facilita el sistema informàtic, programa reunions per compartir experiències i ofereix formació a les persones.

Presentació projecte Radars

Eva Noguera fa la presentació del projecte Radars, una xarxa social de veïnatge per donar suport a les persones grans que viuen i se senten soles i aïllades. Aquest projecte té dos objectius:

-          Detectar persones soles

-  Fer participar a aquestes persones perquè es re-vinculin al municipi, perquè se sentin identificades amb el seu entorn i sentin que l’entorn els protegeix.

La xarxa comunitària que es crea és àmplia i inclou serveis, comerços i veïns.

El 26 d’abril es convocarà una primera reunió.

Olga Safont explica que a través del consell de salut s’ha treballat amb el CAP perquè es puguin receptar “receptes socials” a través d’una vinculació amb les entitats que fan activitats per a gent gran.

Temes de l’ordre del dia de les AAVV

PLATGES

Hi ha dues actuacions previstes:

-          Sol·licitud al port i mandat de fer transvasament de sorra. Ja s’ha sol·licitat el permís a Costes per fer el transvasament de la platja de llevant a les altres platges. Ens han de presentar el projecte per veure si podem arribar a totes les platges. Es farà amb draga de costa. L’objectiu es fer-ho el mes de juny.

-          A mig termini des del ministeri han publicat el projecte basat en un estudi de 2015 amb espigons, dics i abocament de sorra. És una obra finançada pel ministeri que està en aquests moments el exposició pública. Premià de Mar està com a primera prioritat. A nivell de terminis: el projecte estarà a finals d’any, el 2019 està prevista la licitació i les obres previstes al 2020.

-          Enllaç:

http://www.mapama.gob.es/es/costas/participacion-publica/PRO-Barcelona-080360-Premia.aspx

 

El regidor Joaquin Briones explica que sortirà una subvenció des del Consell de ministres per a la costa del Maresme d’1.4 M€, des de Montgat fins a Cabrera de Mar. Aquesta subvenció ha de servir per reparar els passejos, les escales que porten a la sorra i la sorra.

També s’informa que l’Ajuntament instal·larà 90 fanals tipus balisa per il·luminar el Passeig Marítim. Són solars, antivandàliques i estan fetes a mida per complir amb l’alçada màxima permesa per Costes.

Sebastià Guirao informa que cal posar tanques al tros de l’estació que ja que hi ha poc tros. L’Ajuntament informa que està previst per aquesta setmana.

AVECA

Josep Valilla explica la situació de coloms a la zona de la riera i en alguns altres punts del casc antic. Segons la seva opinió, la població de coloms ha crescut i la de pardals ha disminuït. També opina que la poda que es realitza és insuficient i que estan els arbres molt alts.

La regidora Olga Safont explica que es realitza una poda no agressiva, esporgant a partir del que és necessari. S’està actuant en els que falten, i estan revisant totes les zones del municipi. Es farà un estudi de quines zones són les que s’ha actuar pels coloms. També es farà una campanya educativa de civisme.

BARRI PREMIÀ CENTRE

Enllumenat Gran Via

L’objectiu és canviar els tubs que actualment hi ha per LEDs però és un pressupost molt elevat i aquest any 2018 no està pressupostat.

Pantalles LED

L’empresa ja ha vingut per reparar-la ja que no funcionava correctament.

Informació als comerciants de licitacions

S’exposa que, en licitacions, quan hi ha igualtat en preu i condicions la llei prioritza els temes socials i d'ocupació, prioritza més el treballador que l'empresa. Per exemple, si tenen personal discapacitat contractat, polítiques d'ocupació de persones en risc d'exclusió, etc.

La Generalitat, a través del perfil de licitador, disposa d'una plataforma de contractació on donar-se d'alta de manera que el començ rebrà un avís cada vegada que surti una licitació, es pot filtrar per municipi. Des de l'Ajuntament informem no només a través de la pàgina web sinó també facebook i twitter.

L’Ajuntament proposa oferir una formació des de Promoció econòmica i contractació sobre com preparar pliques per presentar-se a concursos.

L’AAVV sol·licita que es pugui fer arribar a les associacions de comerços del municipi informació de les licitacions que surten perquè puguin tenir la mateixa oportunitat les empreses petites de Premià de Mar.

BARRI BANYERES-SOLIMAR-NOU PREMIÀ

Autobús circular

La presentació del nou recorregut amb arribada fins al CAP és correcte per part de l’associació de veïns que a la passada reunió van mostrar alguna discrepància.

Contenidors zona plaça sense nom

Es sol·licita que els contenidors del carrer Maresme es pugui estudiar la possibilitat de posar-ne un altre de rebuig

Mercat no sedentari i hora de retirada de vehicles

S’ha mirat la possibilitat de retardar una hora l’hora de retirada dels vehicles aparcats, de les 6:00 h  a les 07:00 h, però la policia local ho ha revisat i explica que és complicat retirar els vehicles amb la grua quan els paradistes ja han arribat o estan arribat i es dificulta la tasca. A més a més només es podria fer ½ hora. Per tant, tècnicament la proposta es descarta.

S’aclareix una sanció que semblava que s’havia fet abans de les 6:00 h i no va ser així.

Proposta canvi de sentit Santiago Rusiñol

L’Ajuntament presenta una proposta:

 (http://governobert.pdm.cat/participacio/proces-de-debat/48/proposta-per-pacificar-el-sector-est-can-farrerons/#introducing) de canvi del carrer Santiago Rusiñol per passar a ser d’un sol sentit amb l’objectiu de pacificar la zona. La proposta es que pugui ser un passeig, la continuació del Passeig marítim, amb cotxes aparcats a les dues bandes, carril bici i un carril de cotxes de baixada.

L’últim tros es proposa de pujada ja que no es vol crear un eix de circulació, sinó al contrari, pacificar-ho.

Es vol configurar una associació del barri i aquests es posaran en contacte amb el regidor Toni Subirà.

Proposta canvi de sentit del Palmar

S’explica que en aquesta zona es vol traslladar la petanca i fer el carrer Enric Borràs d’una sola direcció i aparcament. S’ha de comptar que en una segona fase quedarà oberta la Gran Via i allà es podrà aparcar. També es comenta de fer el mur i retirar la petanca de moment, es perdrien 10 aparcaments.

L’opinió dels veïns és que tots els canvis es facin el moment d’obrir la Gran Via. Els veïns no veuen que solucioni aquest canvi a Enric Borràs, creuen que és millor esperar i pensar-ho d’una manera més global.

El tema de l’aparcament per residents està en negociació.

Festa major

S’explica que s’han introduït uns canvis a la festa major amb l’objectiu de fomentar el consum responsable d’alcohol, la seguretat dels participants, el civisme, la bona convivència i les relacions respectuoses i igualitàries. Els canvis passen per reduir una o dues hores els concerts de la platja i l’Eufòria que acabarà a les 03.00 h, trasllat per seguretat dels concerts de la platja del Bellamar a la platja de Llevant i modificar l’acte de l’Atracabars afegint l’aspecte gastronòmic més enllà del consum d’alcohol.

L’import destinat a Festa major ascendeix a 200.000 €.

La fira es confirma que es farà a Can Pou.