ACTA REUNIÓ 10 ABRIL 2020 (Temática Covid-19)

La    reunió    se    centra    en    les    accions    relacionades    amb    el    COVID19    i preocupacions/ preguntes per part de les associacions de veïns.

L’Alcalde explica que l’Ajuntament està al carrer amb els serveis essencials com policia i brigada i la resta de treballadors estan treballant des de casa. S’ha dotat d’ordinadors portàtils i mòbils pels treballadors per la seva feina i per seguir tenint accés a les bases de dades i poder treballar. Principalment, serveis socials amb l’atenció a les persones per atendre totes les necessitats. Hi ha ajuts però fins el 10 de maig no es rebran tots, algunes persones han cobrat el 10 d’abril però no tothom ho ha fet.

Ple virtual municipal: el 3 d’abril es va fer el Ple virtual i es va aprovar una modificació de pressupost que permet ajuts i accions de promoció per complementar les d’altres administracions, a banda de les necessitats socials. Es crearà una taula de treball amb agents  econòmics  i  representants  polítics  per  definir  el  destí  dels  ajuts:  comerç, autònoms, establiments, empreses.

SALUT

Es comenta que hi ha un descens en l'increment del nombre d'ingressos als hospitals, per tant una certa contenció en l'increment. Però cal tractar-ho amb prudència. Es pregunta per les dades de mortalitat a Premià de Mar, l'Alcalde contesta que encara les dades son confuses.

L'Alcalde explica que la principal preocupació son les residències. A Ca N’Amell hi ha 270 residents. Hi ha hagut intervenció sanitària per part del Catsalut al detectar-se manca d’informació. Des del centre no ha arribat cap informació a l’Ajuntament, no han it encara res directament a l'Ajuntament i quan s’ha preguntat, la informació ha estat molt vague. Metges d’atenció primària de Premià de Mar ja estan allà i també passen per totes les residències.

Fernando Izquierdo agraeix l’atenció domiciliària per a gent gran que s’està fent.

També es comenta que es veu molta gent pel carrer, cal conscienciar la població i donar dades sobre els contagitats i les persones mortes. El bon temps ajuda a que la gent surti més. En Toni Subirà apunta que prenen nota. 

El cap de la policia explica que amb les botigues obertes és difícil un control ja que no es pot saber si la persona va directament a comprar o també passeja. La policia va passant amb megafonia.

Tot i així s’han fet 212 identificacions: 132 directes i 70 sancions per incompliment i 1 detingut per desobediència.

També estan fent l'assistència a les residències, suport al DISA i suport amb voluntaris de diferents accions.

La brigada també està treballant donant suport a la policia en la gestió dels aliments a les persones vulnerables, repassar espais precintats i petites reparacions.

S’explica que han incrementat els conflictes entre veïns, molts no arriben a denúncia però hi va la policia.

En relació a la neteja dels carrers, el perfil del que es fa ha canviat. Increment de la desinfecció sobretot de contenidors i zones de pas. Respecte les empreses de serveis, com Sorea, Sece, Gas natural estan en línia de consum, la xarxa està bé i no està en tensió per increment de consum.

Fernando Izquierdo dona les gràcies al servei de voluntaris per les persones que ho necessiten i per DISA. També comenta que en relació a la neteja es podria fer alguna cosa per desinfectar els carrers, en cas que pugui ser efectiu.

MASCARETES

Fernando Izquierdo mostra preocupació pel tema des repartiment de les mascaretes que es començarà a fer a partir de dimarts. Comenta que no és el més adient el fet d’haver d’anar a la farmàcia.

S’explica que no arribaran totes les mascaretes.

El cap de la policia diu que pot comportar cues per anar a buscar-les, i que trobar una solució no és fàcil.

Pablo Velasco proposa començar per la població de risc i gent gran amb tractaments. Pregunta si es pot tenir un cens amb aquesta informació i que s’ha de prioritzar. Es comenta que no és fàcil discernir entre qui ha de tenir abans i qui després.

Elisenda Busquets diu que es pot utilitzar el llistat del cens per una determinada franja d’edat. I que sigui més ràpid de repartir-ho.

Alhora, surt el tema del justificant de treball ja que també han de poder tenir la mascareta al començar a treballar. El cap de policia indica que la majoria de gent ja en porta.

S’informa que hi ha voluntaris fent mascaretes de tela. Hi ha AFas col·laborant.

Pablo Velasco explica que els estudis mostren que les mascaretes son importants. Creu que és el missatge oficial que s’ha de donar ara.

Sebastià Guirao opina que s’ha d’informar a la gent que no es farà una entrega a les farmàcies i que es demanin i des d’allà es deriva. Opina que hi hagi restricció i que no es donin mascaretes de manera generalitzada i anar demanant-les.

Pablo  Velasco  ofereix  suport  de  les  AAVV  i  el  seu  paper en la distribució de les mascaretes.

El cap de la policia explica que és CatSalut qui les envia a les farmàcies. Explica que mascaretes n’hi hauran per tothom i aniran arribant, el problema és l’efecte crida d’ara.

Pablo Velasco explica que l'ús de les mascarets és per no contagiar l’altre, és important per trencar el cercle de contagi. 

Rosa Estrada diu que la gran majoria de gent porta mascaretes, ella es mou perquè es voluntària i veu que els carrers en general la gent en porta.

Es proposa informar a la població que no arribaran totes alhora que es comunicarà elsistema de distribució. Toni Subirà  diu que s’insistirà a través de comunicació. Des de l’Ajuntament  la  prioritat  es  que  totes  les  residències  tinguin  el  subministrament assegurat.

Sebastià Guirao diu que pot hacer un efecte perniciós perquè la gent sap que arribaran, però des de l’ajuntament no es pot desmuntar el circuit que ve establert per una altra administració.

Sebastià  Caba  explica  que  s’ha  d'anar  a  les  farmàcies  i  d'aquí  a  dimarts  fer conscienciació que no cal anar a correcuita. Hem de conscienciar i estar preparats per si va molta gent a les farmàcies i que la policia controli perquè no hi hagi aglomeració.

Pablo Velasco comenta que es pot crear un circuit de població de risc i portar les mascaretes a aquesta població de risc. I que l’Ajuntament prioritzi les persones de risc. I les associacions de veïns poden ajudar a fer la distribució.

El cap de la policia parlarà amb les farmàcies a veure com les aniran rebent. I hi ha un grup de voluntaris per donar suport.

Esmeralda Calleja comenta que dimarts potser no es reben. L’Ajuntament notificarà quan es rebran. Fernando Izquierdo demana saber el circuit de distribució.

Elisenda Busquets explica que s’utilitzarà el llista de persones grans i es pot muntar l'infrastructura per portar-los a ells específicament a casa. O donar un missatge de tranquil·litat.

Carme Fontanet opina que la gent sortirà igual i anirà a buscar la mascareta. L’Alcalde diu que es farà comunicació i xarxes socials informant.

Pablo Velasco explica que nous estudis de la Xina diuem que les mascaretes de tela també protegeixen amb estudis que arriben al 95%. Incentivar aquestes també amb informació científica.

Aitor Sánchez explica que a Premià de Dalt i grup de voluntaris n’ha fet i posen una etiqueta que prèviament s’han d’esterilitzar.

Un punt al respecte és no saber com han estat fetes si no podem controlar el procés.

L'Alcalde  explica  que  s’intenta  fer  una  compra  de  les  quirúrgiques  i  la  idea  és remetre-les a les persones de més de 65 anys perquè no hagin de sortir. Encara no hi ha data de lliurament. Es repartiran en sobres i es farà una desinfecció per mantenir la seguretat.

TEMES APUNTATS PER LES ENTITATS

Aitor Sánchez pregunta per la neteja del carrer Girona des de carrer Mallorca. El regidor d’Urbanisme explica que es reparteix amb Premià de Dalt, però que pren nota per poder assegurar que es fa. El regidor explica que no es fa la desinfecció en tots els carrers de forma indiscriminada, es fa als espais on circulen més persones i en lloc de comerços oberts. En llocs de poc trànsit no es fa aquesta desinfecció sempre ja que la durabilitat  és d’unes 3 hores.

Elena Martín explica que el fet de desinfectar el carrer dona sensació de seguretat, però que el focus d’infecció no és el carrer. El risc és més al manipular, al supermercat, etc. S’ha d’anar explicant a la ciutadania.

En Toni Subirà afegeix que el més eficaç és deixar les sabates al rebedor. S'ha d'anar millorant les informacions.

Aitor Sánchez també esposa la problemàtica de la zona d’esbarjo per a gossos del barri, que a vegades se'ls diu que sí es pot anar i a vegades no. En Toni Subirà diu que hi ha hagut un debat al respecte. A la plaça de la República hi ha més afluència de persones. 

Aitor Sánchez proposa fer algun paper informatiu per respectar les distàncies i posar sancions. La gerent explica que aquest paper informatiu ja es va posar la primera setmana, però que ens ho apuntem per veure si ja no hi és tornar-ho a posar.

Sebastià Guirao explica que en un principi a les residències va haver algunes queixes, però que cara el CAP té un circuit fet i està solucionat.

Carme Fontanet demana sobre la vigilància policial als parcs. A la plaça Ernest Lluch hi ha persones amb gossos que es veuen en els parterres, i no està precintat. Pregunta si està previst fer alguna cosa.

Esmeralda Calleja exposa que no tothom recull les deposicions dels gossos. També que a la vorera del carrer Pilar es fan petits grups de gent que no compleix. En quant a la neteja creu que la desinfecció de carrers és útil com a imatge de seguretat.

Rosa  Estrada  mostra d'agraïment per la trucada de l'Ajuntament. Opina, per altra banda, que no surt gaire gent al carrer. En la neteja de les voreres van passant i estan contents per haver desinfectat en el seu barri. En quant a temes d’aglomeracions, ells no tenen comerços, per tant aquesta casuística no la tenen.

Fernando  Izquierdo  apunta  que  les  associacions de veïns estan a la disposició de l'Ajuntament pel que es pugui necessitar. Demana dades de contagiats i nombre de persones mortes.

Pel que fa la barri del Palmar en el tema neteja els veïns comenten que al carrer de la Salle es neteja una vorera sí i una vorera no. També es pregunta si hi ha alguna campanya sobre el tema dels maltractaments que durant el confinament pot augmentar i afectar també al infants. S’explica que hi ha un número de telèfon i de whatsapp i que s’ha fet comunicació. També que s’ha fet una campanya amb establiments que son punts de possible denúncia.

L'Alcalde conclou que després de 4 setmanes de confinament la immensa majoria de la gent està fent cas de les informacions. Vol transmetre un missatge de tranquil·litat. Hi ha gent pels carrers i la policia està més activa que mai.

També explica que tot i que dimarts es relaxin les mesures no estem tornant a la normalitat. Això, és el que s’ha de comunicar a la gent.

Es faran noves trobades.

Edith Missé Mercado

Secretària reunions COAV