ACTA REUNIÓN 25 ENERO

Esmeralda Calleja disculpa la seva assistència.

S’aprova l’acta de la reunió anterior.

L’Alcalde, Rafa Navarro, es presenta a la reunió com a Alcalde tot i que molts el coneixen com a regidor. Avui pretén escoltar molt i prendre nota i anar integrant-se a la dinàmica de les reunions. També s’està reunint individualment amb les AAVV.

Fernando Izquierdo, en nom de la COAV, felicita l’Alcalde i li desitja èxit i vol també agrair a l’anterior alcalde, Miquel Àngel Méndez, que ha estat sempre molt proper a les entitats.

A nivell organitzatiu, les AAVV han acordat tenir reunions prèvies per limitar el número elevat de temes perquè aquestes reunions siguin eficients i amb una durada de una hora i mitja.

TEMES COMUNS DE LES ENTITATS

Zones blaves

Les entitats pregunten per la situació actual. Es pregunta per les negociacions amb Premia de Dalt i sobre el lloguer de l’aparcament del Bloc Planas.

Toni Subirà explica que s’han separat els conflictes per anar-los treballant en paral·lel: Barri Santa Maria-Santa Anna, Can Vilà i la carretera de Premià de Dalt i zona dels voltants.

Demà s’ha tornat a quedar amb Premià de Dalt per revisar les places de Premià de Dalt que es podrien alliberar. Juntament amb les places que quedaran amb l’obra de la rotonda acabada es millorarà molt.

Respecte el terreny per llogar, hi ha un informe jurídic que indica que aquesta figura no està contemplada, per tant és complicat per l’administració pública llogar el terreny per, després, llogar als veïns per aparcament. S’ha parlat amb els veïns per si ho poden fer directament veïns i propietari.

Fernando Izquierdo comenta que quan estigui la rotonda acabada, quedarà un carrer que serà un cul-de-sac anant cap als mossos. Es podria condicionar per incrementar el nombre d’aparcaments. Caldria que els accessos per vianants siguin accessibles amb escales o similar perquè la gent no hagi d’anar cap enrere.

Aitor Sánchez pregunta si s’ha arribat a un acord entre Premià de Dalt i de Mar pel barri de Santa Maria-Santa Anna Tió. Toni Subirà explica que sí, en el tema del lloguer que l’assumirà Premià de Mar, ara Premià de Dalt ha d’autoritzar-ho. Es pregunta pels distintius, si seran els mateixos pels veïns dels dos pobles. Toni Subirà explica que de moment es funcionarà amb els grisos, que son els que ja tenim. El tema de la zona de les platges de moment s’ha tret de la negociació. Aitor Sánchez demana que es multi als vehicles que no porten distintiu.

Sebastià Caba explica que si s’ha de parlar amb Premià de Dalt que es tingui en compte que la Plataforma d’aparcament havia fet un estudi que deia que mancaven unes 250 places. Toni Subirà explica que ja s’ha parlat amb ells i que aquesta xifra és la inicial sense comptar amb les 170 de noves que ja s’han creat. Rafa Navarro explica que la reunió de demà, justament és per saber exactament quantes places hi ha per alliberar de la zona del Camí del Mig per la banda de Premià de Dalt.

Circulació de patinets

Toni Subirà explica que a dia d’avui ja està en marxa i ja estan multant. També es té ja feta la comissió  per fer el reglament municipal, el que es pretén és posar-se d’acord amb els municipis veïns i s’està fent i s’estan tancant els últims serrells.

Mesures de vigilància

Toni Subirà explica les últimes dades de la policia: del 16 d’octubre al 16 de gener, 262 actes de denuncies per incompliment Mesures Covid:

198 a persones

15 a comerços

49 a grups de gent al carrer, fora d’horari i sense mantenir la distància i la limitació de grup.

A banda de 14 per alcohol en via pública i 29 per altres actes.

També es va fer un control dissabte la rotonda del port.

Pep Ripollés exposa que les dades de la COVID són preocupants. Hi ha a Premià un índex d’incidència elevat, superior a 1000, molt superior als pobles veïns. Demanaria a tothom que es sigui molt conscient i fer incidència en tots els espais on s’agrupa gent. La tasca ha de ser de tots i totes. Hi ha molts grups d’escoles confinats.  Toni Subirà es suma a la preocupació i afirma que es van denunciar 7 persones que feien una festa. Pablo Velasco exposa que és un tema molt impactant i que la informació dels números és molt important i s’ha de fer arribar a la població les xifres.

Toni Subirà proposa fer una nota de premsa al respecte on es pugui veure que partits polítics i associacions s’uneixen per aquest tema. Sebastià Caba comenta que anar de policia dient a la gent què fer és perillós, Pep Ripollés explica que no s’ha d’anar de policia però sí conscienciar. Sebastià Guirao opina que sí que és bo fer el comunicat ja que molta gent no és conscient.

Josep Valilla apunta que a hores punta, l’estació va molt atapeïda. No hi ha distàncies. Dolores Morilla comenta que el transport públic és un dels problemes. És una contradicció si després han de mantenir la distància.

Nota: donada la importància del tema es posen les dades actualitzades a dia 27/01:

Agents cívics

S’han contractat 8 persones que van començar el dia 1 de desembre. Estan duent a terme diverses tasques de prevenció de la COVID-19 als espais públics de la vila. Fernando Izquierdo demana si poden ajudar en temes de civisme i altres actes incívics. I en temes COVID hi està d’acord. Proposa posar dades a la pantalla de la plaça dels PPCC i fer servir els mitjans que tenim per fer-ho públic. Sebastià Guirao proposa posar a les pantalles dades d’incidència i consells i informació sobre quines coses es poden fer i quines no. Fernando Izquierdo també proposa que la policia amb els altaveus pugui anar informant d’aquestes dades preocupants.

Aitor Sánchez diu que al barri no han vist cap agent cívic. Se li comentarà al cap de la policia. Exposa que al Torrent hi ha un punt de reunió de gent més gran que no respecten les mesures.

Atenció del CAP

Sebastia Guirao exposa la inquietud sobre on estan els metges al CAP, des de NeuroPremià proposen que es faci una demanda a Salut per impulsar una gestió compartida. Creuen important que l’Ajuntament tingui una reunió amb Salut de la Generalitat.

L’alcalde explica que s’ha parlat amb la direcció del CAP i amb la directora territorial també. Catsalut no voldrà una gestió compartida. Des de fa temps estem des de l’Ajuntament reclamant especialitats, des del CAP demanen més espais i cal desbloquejar aquesta situació. Alhora, també cal tenir en compte la situació actual de la pandèmia. S’han d’intentar guanyar espais per tenir més especialitats i més presència mèdica.

Sebastià Guirao agraeix que s’hagi fet aquest pas. A veure si es pot aconseguir alguna cosa.

Aitor Sánchez explica que el punt d’atenció del barri ara només té cites de pediatria i que no tenen previst obrir-lo de nou. Passarà a ser de pediatria. I que el CAP nou, en relació als especialistes, no faran especialitats noves, seran les mateixes que les de Premià de Mar.

Nieves Avendaño explica que es va presentar una moció i es va aprovar per demanar un CUAP (CENTRE D'URGÈNCIES D'ATENCIÓ PRIMÀRIA). És un tema que s’ha de moure a nivell supramunicipal i s’ha de seguir treballant. Premià de Dalt no val voler i no va aprovar la moció.

Atenció als desfavorits

L’Alcalde explica que va estar parlant amb DISA. L’any passat a dalt de l’església de Santa Maria es va habilitar una sala per 8 llits per acollir gent durant l’onada de fred. Creu Roja, enguany no ha autoritzat l’espai per temes COVID. Però s’ha habilitat un espai a Teià per part de Creu Roja i la gent que ho ha necessitat ha pogut anar allà.

Sí que s’ha mantingut el servei de bugades i dutxes.

Càmeres de vídeo vigilància

Sebastià Guirao pregunta si per cada reunió es poguessin tenir dades per poder defensar davant dels veïns que preguntes sobre que no veien canvis significatius com per justificar perdre la privacitat. Fernando Izquierdo exposa que s’ha de donar temps a la posada en marxa de les càmeres i tenir dades i no judicis de valor, la sensació per part d’alguns veïns que tot continua igual. Toni Subirà exposa que cal donar temps i que cal tenir en compte que aquestes càmeres serveixen molt per poder gravar i poder recuperar les dades. Posa dos exemples: es va evitar un robatori a la Gran Via gràcies a veure per les càmeres un fet delictiu que anava a succeir, es va enviar la patrulla i es va poder evitar. El segon exemple, un quasi atropellament, que amb les gravacions van poder veure quin vehicle havia estat. Josep Valilla comenta que si es va posar és perquè els veïns ho van sol·licitar. Alhora, cal remarcar que té un valor dissuasiu, s’han posat en zones de molta afluència de gent. Aquests temes afavoreix a que es mantinguin.

Danys pel temporal – RENFE

Fernando Izquierdo exposa que cada vegada que hi ha un temporal, l’estació té problemes. Es comenta que s’ha parlat amb RENFE vàries vegades, i que un problema important és el propi fet de protegir la via amb espigons. Josep Valilla apunta que és un tema de seguretat. Ara s’està actuant a Cabrera. Es comenta que el ministeri ha posat fil a l’agulla i sembla que hi ha un projecte. També comenta que la concessió del port inclou un conveni per regenerar les platges i cal fer complir aquesta obligació.

L’Alcalde explica que hi ha un projecte que ha de passar per assegurar el nostre front marítim, la seguretat i la via del tren. L’Alcalde té una reunió al dia següent amb l’Alcalde del Masnou que té un posicionament contrari a la solució que proposa Costes. Aquests temporals cada vegada seran més freqüents i no podem esperar la solució perfecta que acabi amb el problema. Hem de prioritzar, cal un equilibri. Ara l’Alcalde s’està informant de tot el projecte. Sebastià Caba pregunta si ha comptat amb parlar amb la plataforma de defensa del litoral, l’alcalde diu que sí, que vol parlar amb totes les parts implicades.

SANTA MARIA SANTA ANNA TIÓ

-  Pas zebra a la intersecció dels carrers Torrent Fontsana, Girona, Rosselló i baixada Rusiñol i sortida supermercat DIA: cal un pas zebra elevat per reduir la velocitat i un a la intersecció, demana que els tècnics s’ho mirin.

-      Carrer Girona: la brigada d’obres ha assegurat les plaques de ferro i en breu s’obrirà el carrer per realitzar reparació del subsòl. També cal revisar-ho i es pot aprofitar que es fa el carrer per arreglar-ho.

-      Bandes sonores del Torrent: es sol·licita posar-les també a la banda de Premià de Mar.

-      Reixa de la finestra de l’associació: es sol·licita posar una reixa a la finestra de l’associació. Ja s’ha demanat pressupost.

-      Contenidors: proposen un possible punt al carrer València amb Vilassar però tècnicament es descarta perquè disminueix la visibilitat dels vehicles del carrer València i  a més hi ha la parada del bus. Proposen un altre: al carrer Mallorca on està la farmàcia a la zona de càrrega i descàrrega ja que allà no hi ha establiments. Es revisarà.

-      Saca d’obra: informa que encara segueix. Es torna a passar per retirar-se.

 AVECA

-    Petició per l’arranjament dels carrers sant Pau i Aurora, que alhora forma part d’un pla més gran d’actuació. Toni Subirà explica que ja s’estan sol·licitant projectes per alguns carrers. S’informa que la subvenció del Pla de Barris només era per un barri concret.

-    Aixecament del peatge: el 21 d’agost s’aixeca el peatge i cal començar a pensar en un futur Passeig Marítim. Toni Subirà explica que voldrien un consens entre els pobles veïns. Fa dues setmanes es va fer una trobada de regidors de Masnou, Cabrera, Vilassar de Mar i Premià de Mar. Ara es farà una altra amb Alcaldes i es vol involucrar el Consell comarcal. Josep Valilla diu que el vianant també ha de guanyar terreny. Toni Subirà explica que està clar que les voreres han d’engrandir-se.

-      Platges: ja s’ha tractat en els temes generals

-    Can Sampere: l’entitat sol·licita un calendari previst al respecte. Toni Subirà explica que s’està seguint el procediment que té un temps per expropiar. És una peça complicada ja que hi ha molts diners en joc. Es mira de trobar un acord abans no finalitzi el termini per expropiar.

TARTER-MARESME

-      Campanya d’asfaltat: l’entitat pregunta pel projecte. Toni Subirà explica que els tècnics estan mirant els carrers a asfaltar que no tinguin problemes de clavegueram i es farà una campanya amb pressupost 2021. Sebastia Guirao comenta que les voreres i l’asfaltat és un tema general de varis barris.

-      Fàbrica de pijames: confirmem que no s’han entrat permisos per construir.

-      Arbres: demanen substituir varis dels arrencats per malaltia o arrels sobretot de Joan Prim.

PREMIÀ CENTRE

-      Respecte les papereres de la zona de Can Farrerons, Sebastià Guirao exposa que els agradaria que se’n posessin algunes més. Sobretot a la zona de la rotonda on els caps de setmana estan molt plenes. També comenta que en aquella zona costa molt de passar per part dels vianants. Les taules dels establiments haurien d’estar dins dels locals quan és de nit.

-      Establiment bombones de butà: s’ha fet inspecció i s’explica que no es venen les bombones sinó que son per cuinar i a més estan buides. De totes maneres una cuina no poden tenir. Es tornarà a passar amb l’expedient revisat per aixecar acta.

-      S’informa sobre l’incendi que va haver fa poc. Els propietaris ja estan vivint, l’Alcalde ha parlat amb ells.

-      Zona esbarjo dels gossos plaça república: es comenta que cal intentar resoldre. L’Alcalde ha quedat amb una veïna per veure de resoldre la situació.

-      Jacint Verdaguer: deficiències en l’asfaltat. La brigada té ordre de treball per fer-ho i tapar el forat de la plaça de minusvàlid.

-      Sebastià Guirao agraeix que s’hagi tret el jardí de davant de la porta de l’escola El Dofí. Hi ha un semblant a Elisenda de Montcada – Gran Via que es podria també treure.

 BANYERES-SOLIMAR-NOU PREMIÀ

-      Informació sobre la preocupació dels veïns per si s’ha previst un mur de contenció o alguna protecció per si algun vehicle es desvia de la rotonda. Toni Subirà explica que l’arquitecte ho ha mirat i hi ha distància de 12 metres i a més s’ha contemplat un mur de pedra.

-      S’explica que no hi ha prevista zona blava als carrers propers a l’actual carretera de Premià de Dalt.

-      Rajoles aixecades a prop de la cantonada del carrer Maresme: s’ha passat ordre de treball a la brigada

-      Mercat dels dijous: Fernando Izquierdo sol·licita que es torni a mirar la possibilitat de, mentre duren les obres de la rotonda, limitar l’extensió del mercat fins el carrer Maresme i deixar lliure entre el carrer Maresme fins el Camí del Mig. Estudiar si es poden encongir una mica les distàncies entre parades.

-      Es confirma un nou aparcament per a motos al barri 

PALMAR

-      Sentit dels carrers: es van reunir amb l’Ajuntament i després de la reunió han rebut noves opinions i volen traslladar-les a l’Ajuntament a una propera reunió. Toni Subirà exposa que es pot fer una nova trobada poder acabar de polir i incorporar el que calgui, de totes maneres el canvis no es faran fins que estiguin les obres de la rotonda acabades.

-      Poda arbres Torrent Castells: s’explica que els arbres que tenen espai no s’esporguen sistemàticament per evitar possibles pudricions de les cavitats i malalties de l’arbrat. Els veïns ho demanen per neteja.

-      Palmeres: Sol·liciten també revisió de les palmeres del Palmar, una vegada es va trencar una branca i ara amb els temporals cal revisar-ho. En relació a les palmeres, hi ha una empresa que fa el seguiment, però des de l’Ajuntament s’insistirà.

-      Metal·logènia: Volen saber el pla global del municipi i al respecte de Metal·logènia. Els veïns ho han tornat a demanar. L’Alcalde explica que ha demanat reunions amb els propietaris de Metal·logènia, Transmesa i Hortes de Ponent per saber en quin moment estem, si hi ha possibilitats d’avançar i quines propostes hi ha sobre la taula. Pablo Velasco explica que fa uns anys, es va fer una reunió amb els veïns dels barri per parlar de quines propostes tenien com a veïns i es va passar un document a l’anterior Alcalde i el regidor. 

GAS

-      Zona d’esbarjo de gossos Plaça Santa Rosa: hi ha queixes dels veïns ja que s’ajunten moltes persones i se senten els gossos sense respectar el descans dels veïns. Cal trobar una solució per conviure els gossos i els veïns. Des de l’ajuntament s’ha posat un cartell. Es mirarà si això funciona. Carme Fontanet tem que faci un efecte rebot. El problema, diu, s’ha de mirar d’una altra manera. Potser cal mirar una zona que estigui amb més descampat. Toni Subirà explica que van canviar el cartell d’horari, a més d’instal·lar un cartell informatiu. S’han entrat signatures a l’Ajuntament perquè es mantingui on està. S’enviaran agents cívics també. Toni Subirà mira per poder arribar a un encontre entre tots, Carme Fontanet també ho vol però si no s’arriba, proposen que en canviï de lloc. L’Alcalde comenta que el cartell ha aixecat polseguera a les xarxes i molta gent veu lògic els respecte al descans dels veïns. Esperem a veure quina efectivitat té l’actuació feta.

-      Cablejat elèctric: tot i que el tècnic de l’Ajuntament va venir al barri a revisar-ho torna a haver cables que arriben fins el terra. S’ha de mirar altre cop. Toni Subirà explica que es va passar a Telefònica i des de l’Ajuntament es va insistint però costa per part de l’empresa. S’han anat aconseguint coses petites. 

ALTRES 

-      Mobilitat: Toni Subirà comenta que amb els futurs canvis a la zona del Palmar, hi ha el desig de poder buidar el Palmar de cotxes. Pablo Velasco comenta que ja es va parlar en una reunió i diu si Metal·logènia podria servir com a aparcament provisional o la zona de l’antic Abcdari. Toni Subirà explica que les coses provisionals a la llarga poden ser un problema. També s’explica el canvi de la parada de bus del Dr. Ferran i els carrils bici instal·lats.

-      Campanya de civisme: l’Alcalde proposa que, donat el que s’ha parlat a  la reunió i la preocupació sobre les dades de la COVID, s’instal·li al bus de Premià una retolació al respecte, enlloc de la campanya de civisme que s’anava a posar. Es posposa la campanya de civisme en benefici d’impulsar la informació sobre la COVID. El bus és una bona plataforma per conscienciar la gent.

-      Festa major d’hivern – carnaval: no es farà cap activitat en el seu format habitual, es farà alguna cosa a l’Espai l’Amistat amb les mesures pertinents.