ACTA REUNIÓN 9 NOVIEMBRE

 Mesures COVID-19

El regidor Toni Subirà explica que durant les últimes 3 setmanes, s’han identificat per part de la policia 104 persones i 4 vehicles. S’ha multat 17 persones per actes que contradiuen les normes de la pandèmia i 4 començos. Alhora, s’han multat 6 persones per consum al carrer de begudes o alcohol i 7 per consum de substàncies. En total, 42 multes comptant el cap de setmana del 7-8 de novembre.

Informació d’obres del triangle i aparcament

El regidor Toni Subirà explica novetats de les obres: per una banda, s’ha trobat un mur romà que cal catalogar i, per altra, el clavegueram ha sortit més malmès del que s’esperava i els tècnics estan valorant quines mesures cal fer al respecte. Explica que amb aquesta quarta rotonda es compleix amb poder tenir unes entrades i sortides al poble adequades. L’obra ha canviat el sistema constructiu i es fa amb mur prefabricat.

Respecte les preguntes de BARRI BANYERES-SOLIMAR-NOU PREMIÀ:

-      Il·luminació aparcaments temporals creats: està previst posar llum provisional en els 2 aparcaments. Després també tindran llum definitiva.

-      Deixalles: hi ha un munt de runes que els veïns demanen que es retirin. El regidor Toni Subirà explica que l’empresa constructora es va trobar un munt de deixalles que ja hi eren al solar, no previstes, i ha anat portant totes aquestes a la deixalleria. Ara queda la part més vegetal, que hi ha el compromís que s’anirà retirant. Fernando Izquierdo exposa que s’han d’anar retirant, que si es va fent doncs que hi estan d’acord a esperar una mica.

-      Contenidors: els veïns del carrer Barri Banyeres s’han quedat sense els contenidors més propers. S’explica que de varis llocs alternatius que es van proposar, els veïns no hi van estar d’acord i d’altres que proposaven no son viables per les maniobres del camió. S’ha optat per incrementar la freqüència de recollida i s’anirà fent seguiment per si cal col·locar més contenidors de forma temporal en aquella ubicació.

Fernando Izquierdo pregunta com s’acabarà el tancament del triangle quan s’arriba al camí del Mig. Ha fet arribar un escrit d’un veí al respecte d’aquesta situació. Explica la necessitat de mantenir obert el Camí del Mig per tal de facilitar la sortida de vehicles de la població per l’esmentada via i evitar portar el trànsit rodat prop de les cases. Idealment s'hauria de mantenir el semàfor que permeti tot tipus de gir d'entrada i sortida de Premià de Mar pel carrer del Mig. Demanen que no es talli el trànsit rodat, que es pugui anar per allà per tal de pacificar més la zona i allunyar al màxim possible el trànsit de les cases.

Toni Subirà explica que la carretera es queda on està, no es posa davant de les cases. Respecte aquest tram, s’està preguntant a la Diputació per permetre el gir cap amunt, però cap avall no té sentit girar. S’han mantingut tres reunions amb els veïns al respecte d’això. Es mirarà de no tancar el gir cap amunt.

Fernando Izquierdo demana a l’Ajuntament que es miri si es pot mantenir obert. També demana a la zona de l’aparcament provisional fer dos passos zebra provisionals. Un per accedir a l’aparcament provisional i l’altre per poder creuar el camí del Mig cap a la vorera de Premià de dalt sense risc. Per aclariment de la situació, adjuntem imatge de l’explicació i en groc els passos zebra:

Josep Maria Ripollès està d’acord amb la preocupació del veí sobre els cotxes que poden passar a prop de les cases i també de les possibles variacions de carrers.També amb els passos de vianant. I remarca que cal senyalitzar dos punts: el de Circumval·lació que hi ha una corba i els cotxes que baixen de Premià de Dalt i que hi ha un mur de pedra. Seria per millorar la seguretat.

TEMES COMUNS DE LES ENTITATS

Zones blaves

Fernando Izquierdo explica la preocupació dels veïns al respecte de la discriminació dels veïns de Premia de Mar al respecte de la zona blava en les zones limítrofs amb Premià de Dalt. Tot comença quan Premià de Dalt no deixa aparcar a la nit. Afecta al Barri Santa Maria Santa Anna Tió i també a Tarter-Mareme, Banyeres-Nou Premià. Els veïns no saben on deixar el cotxe i es veu que a l’altra banda hi ha llocs que estan buits.

Es comenta sobre la reunió amb Premià de Dalt que es va reunir amb veïns que van fer una instància al respecte. Hi ha un clam de gent protestat; cada vegada n’hi ha més. Proposen 2 arguments com retirar l’aparcament de nit i crear zones compartides d’aparcament en la proporció que s’estableix. Les AAVV reivindiquen partir de zero amb Premià de Dalt i posar arguments per arribar a acords. També incloure el fet de mancomunar serveis.

Sebastià Guirao explica que la plataforma de veïns es va crear a finals de juny i a finals de juliol es va fer la reunió amb representants polítics. Dins del grup de whatsapp comencen a veure comentaris que no ajuden a la convivència. Segons un advocat de la plataforma, com Premia de Dalt ha fet una ordenança no hi ha res a fer. D’aquí fan la instància per fer una reunió amb Premià de Dalt. Ells veuen alguns greuges per part de Premia de Mar. La ordenança es va aprovar fa més de tres anys i Premià de Dalt va avisar que la posava en marxa. Han habilitat a Can Vilar 50 places amb la possibilitat d’incrementar fins a 90 places. Explica el resum de demandes de Premià de Dalt: zones blaves d’estiu sense pagar amb tarja conjunta de residents Premià de Dalt-Premià de Mar i conjunt a la zona de l’estació, tarja conjunta al Barri Santa Maria-Santa Anna-Tió, habilitar 2 zones d’aparcament més intentant buscar zones comunes d’aparcament. Premià de Dalt no tirarà enrere la zona de nit.

Toni Subirà explica que es va tenir una reunió amb Premià de Dalt i els veïns i que després s’han tingut 5 reunions amb la Plataforma. S’han creat en els últims mesos 195 places noves:

         20 places Santa Maria

         5 places a la zona del pavelló

         40 places a la zona de la rotonda

         110 places a la zona de l’escola Montserrat

         20 places a Circumval·lació

La proposta del govern és que els veïns de Premià de Dalt poden aparcar tot l’any a la zona que sigui durant el dia i nosaltres a la seva durant la nit. A canvi es pot oferir la zona verda de Can Farrerons 2 hores. Respecte l’aparcament de Can Vilà genera dubtes sobre qui el vigilarà, és un tema que no es veu clar.

Aitor Sánchez diu que si s’arriba a un acord que siguin zona de residents comú, comenta que la policia de Premia de Dalt està posant multes i pregunta si des de Premià de Mar es sanciona els que no porten distintiu. Queda pendent de revisar.

Es comenta sobre un solar que hi ha sobre la rotonda que s’ha posat en lloguer per la zona esportiva. És un local privat que ara s’està llogant per vehicles.

Toni Subirà explica que quan acabin les obres de la rotonda encara hi haurà més aparcaments i en el lloc actual d’aparcament a la nit no s’omple. S’ha de buscar una solució i no entrar en una guerra absurda. Comenta que si al final els veïns volen, es farà zona vermella.

Esmeralda Calleja explica que una de les queixes del barri és el tema dels cotxes a la zona esportiva. Proposa de llogar aquest terreny del solar pels events esportius, ja que el cap de setmana hi ha molts vehicles que venen de fora pels partits esportius de cap de setmana.  Així es podria oferir una zona on aparcar i no saturar els carrers del barri. Toni Subirà explica que abans d’acabar l’obra no es pot comprometre, que quan s’acabi l’obra es pot valorar. Esmeralda Calleja demana que es valori aquesta proposta. Comenta que la zona del Montserrat està bé però que els que viuen lluny no aniran fins allà perquè agafa molt lluny, és per això que a les nits no s’omple.

Pablo Velasco exposa que els veïns del barri del Palmar han dit que es difícil aparcar a la zona blava i es pregunten si es pot ampliar la zona blava que està de juny a setembre a 9 mesos de forma lliure. És la zona del Palmar i del Gas. L’Aparcament de la Salle entenen que ja aparca molta gent perquè està ple. Toni Subirà explica al respecte que es pot preguntar com canalitzar-ho però que ha d’estar lligat amb la resolució de temes amb Premià de Dalt.

Aitor Sánchez proposa que l’Ajuntament llogui l’aparcament de l’edifici Planas per la manca de d’aparcament que té Premià de Mar en el barri. Seria una solució pel barri. Toni Subirà explica que es busca una solució més global a nivell de tot el municipi però considera que té raó en que potser cal mirar aquest barri. Hi ha un camí fet amb Premià de Dalt. Potser es pot anar treballant per parts. Aitor Sánchez demana que es faci tot el que es pugui per solucionar-ho i que hi hagi un acord.

Sebastià Guirao apunta que al costat dels mossos hi ha caravanes i camions aparcats, que podria ajudar si es pogués aparcar allà.

David Gutiérrez explica que des de Premià de Dalt ens faran arribar la seva proposta respecte a Can Vilà i barri Santa Maria-Santa Anna-Tió. Tenen molt clars els límits que no passaran. La negociació és complexa. Exposa que des de Premià de Mar no podem caure en la trampa que “el problema és de Premià de Mar”. El pacte que ofereixen valora que és poc, el marge de maniobra que tenim és la zona blava de mar. S’ha de veure alhora com queda l’aparcament quan acabi l’obra de la rotonda. Respon respecte el que comenta el representant del barri, que es pot arribar a pagar el lloguer de la zona, uns 10.000 €, per no contaminar la relació amb els veïns.

Nieves Avendaño exposa que en temes d’aparcament, no hi ha alternatives ni de pagament i pregunta si s’ha pensat en aquest tipus d’alternativa, com per exemple la zona de la fàbrica de pijames si es podria obligar a fer zones d’aparcament.

Elena Martín exposa que cap ajuntament té l’obligació de garantir que s’ocupi la via pública amb el cotxe, el que sí que cal garantir son les zones verdes, és important fer la reflexió al respecte de que esperem de les ciutats i hi dediquem moltes hores a temes d’aparcament i poques a temes de zones verdes.

Esmeralda Calleja expressa que la gent ja està nerviosa i que el que volen es poder trobar aparcament. Carme Fontanet apunta que a la zona vermella del Gas no es veu passar la policia i multar. Toni Subirà diu que entre el 01/10 fins avui s’han posat 4 multes a la zona vermella. I que es seguirà el tema. Es demana que passin de dia també, en Toni Subirà diu que ja passen i que es farà seguiment.

Fernando Izquierdo exposa que la gent es troba que amb tanta densitat i amb el servei públic que tenim la gent agafa el cotxe i després no troba lloc per aparcar, que el que comenta la regidora Elena Martín és molt bonic però el que es necessita es poder aparcar quan es torna de treballar. Alhora demana que el mercat de dijous, durant les obres, si pogués arribar només fins el carrer Maresme, amb una mínima reordenació creu que es podria fer. I així guanyar espais. I a més, si es pogués aparcar un tros sobre la vorera, guanyaria més aquella nit de dimecres a dijous.

Oratori

Fernando Izquierdo apunta que després de 3 anys d’incompliments, encara no hi ha ni espai lúdic ni centre cívic. Toni Subirà explica que des de l’ajuntament es va proposar a la comunitat musulmana aquest projecte i de moment no ha reeixit, però afirma que no hem incomplert ja que era una proposta. Explica que, des de la comunitat musulmana, no ho veuen clar. Però des de l’Ajuntament es continua treballant per treure algun resultat. L’Emeralda Calleja explica que a vegades els veïns només tenen la visió de la comunitat musulmana i no de l’ajuntament.

Atenció mèdica al CAP

Pregunten si s’han retirat les especialitats. Es confirma que l’ambulància si que es té a Premià de Mar. En Toni Subirà explica que s’està fent seguiment i que sí que el funcionament ha canviat degut a la pandèmia, però creu que es va en el bon camí.

Nieves Avendaño explica que l’ambulància ja ha tornat i està a la zona de Ca n’Amell i està funcionant. En plena pandèmia de la van haver d’endur per risc de contagi però que actualment ja hi és. Toni Subirà explica que tots els grups polítics han consensuat la necessitat de tenir una nova comissaria que inclouria un espai per ambulància i també fins i tot poder oferir espai a bombers.

Sebastià Guirao comenta que el tema d’oftalmologia ja no hi és. Demanen si des de l’ajuntament podem fer la pregunta si és perquè ho renovaran o si hi ha algun canvi.

Maribel Fernández confirma que l’ambulància està a la base de Ca N’Amell però que es diu que no està bé allà ubicada. Toni Subirà diu que es faran aquestes preguntes per aclarir els temes.

AVECA

-      Cartes rebudes per veïns: es pregunta per unes cartes rebudes per veïns on s’interessaven per suposades cases buides a fi de llogar-les a rendes baixes a canvi del seu manteniment indicant l’anuència de l’Ajuntament. Toni Subirà explica que no és cert que sigui un projecte abanderat per l’Ajuntament. Si algú ho fa, és a títol individual. No ho promocionem directament. Des de l’Ajuntament s’ofereix informació i orientació. En cap cas se’ls va donar suport per tirar endavant el projecte.

-      Manteniment del Pla de l’Ós: Es recull la proposta de col·locació de bancs i es traspassa als tècnics.

-      Rehabilitació dels carrers del casc antic: hi ha el projecte de fer inversió en carrers Aurora i Sant Cristòfol.

-      Poda: s’informa que ja ha començat i finalitzarà pels volts de febrer. S’esporgaran aproximadament 3.800 exemplars. Es dóna prioritat a aquells carrers que després s’instal·larà enllumenat de nadal.

SANTA MARIA SANTA ANNA TIÓ

-      Pla de barris: Aitor Sánchez explica que en el projecte de pla de barris inicial del 2010 hi ha projectes que no s’han realitzat i carrers del barri que no estan acabats  i que hi ha més despesa en el museu romà. I creu que un museu en el barri no l’afavoreix perquè no està en el barri. Toni Subirà explica que per l’ajuntament un equipament d’un museu és important pel barri, tant a nivell social com econòmic pel barri. Alhora, el museu ha estat possible gràcies a una subvenció amb fons europeus, FEDER, i gràcies a això, per cada euro que posa l’Ajuntament, les subvencions posen nou euros. Aitor Sánchez proposa que no es destinin més diners al museu i que s’inverteixi en el barri, en coses rellevants pel barri. Comenta que el pla de barris recollia la creació d’un local per l’associació de veïns. L’associació reclama aquest espai. Toni Subirà explica que no es contempla que l’espai sigui d’ús exclusiu.  En tot cas, s’entén que l’espai és compartit. Es fa una cessió d’espai determinat per les necessitats d’espai i horari de l’entitat.

-      Carrer Girona: per temes pressupostaris ha hagut d’ajornar-se l’obra al 2021. El pla de barri és fins el mes de març.

-      Cavalcada: proposen que torni a passar pel Torrent Fontsana. Pregunten si poden haver animals a la cavalcada. S’explica que Premià de Mar fa temps que té una campanya de cap infant sense joguina. Es treballa amb tots els infants amb risc d’exclusió social es col·labora amb la Creu Roja

EL GAS

-      Enllumenat de la Gran Via des de la Salle fins a l’Avda. Roma: Toni Subirà explica que es s’ha fet un estudi lumínic i aquest punt no el donava com a problemàtics però es revisarà.

-      Hi ha queixes de l’entitat sobre la manca de presència de la policia i de multes en els cotxes aparcats a la zona vermella sense distintiu. S’ha explicat a l’apartat general. 

TARTER-MARESME

-      Xemeneia del pàrquing de la Plaça Ernest Lluch: la presidenta explica que els veïns es queixen. Demanen intermediació per part de l’Ajuntament i ajut. Toni Subirà pregunta si s’ha fet denúncia. Esmeralda Calleja informa que s’ha parlat amb les finques, però que no s’ha fet denúncia. Des de l’Ajuntament s’ha revisat i no teníem constància de cap denúncia o queixa. Es demana a l’associació de veïns que faci una instància.

-      Brutícia als carrers, al carrer Núria per exemple hi ha hagut un colom mort durant dies. Esmeralda Calleja sol·licita que es revisi quina és la freqüència de neteja. També els contenidors de Joan Prim acumulen brutícia i s’han posat marques per comprovar que no es fa amb suficient freqüència. Des de l’Ajuntament passem aquestes queixes a l’empresa i es farà seguiment. Toni Subirà pregunta si s’ha entrat per l’aplicatiu Premia Actua.

-      Bassals a l’alçada de carrer Núria entre Passatge Prim i Joan Prim i sol·liciten que algun tècnic passi a mirar-ho. S’ha posat a la llista de manteniment de la via pública per activar-ho.

-      Es comenta un quadre de llum o telefonia del carrer Mercè que està obert sense tapa. Toni Subirà explica que ja s’ha avisat a Telefònica i que el que s’ha fet temporalment és precintar-ho. Ara ja està precintat. Esmeralda Calleja exposa que no és una solució precintar. Es revisarà amb l’enginyer.

-      Tot i haver tapat el forat al carrer Núria, continuen veient rates. Es farà revisió i desratització de la zona.

EL PALMAR

-      En relació a les dates per la reunió sobre ordenació de la circulació de cotxes de Torrent Castells, Gran Via i Enric Borràs es comenta que es preveu quan la carretera estigui acabada. Es pregunta pel format de la reunió i s’acorda que serà virtual i oberta als veïns on s’explicarà i després els veïns poden preguntar. Estarà també el barri del Gas present. Es farà una preinscripció a la reunió per poder-la organitzar bé al ser aquest format virtual. Toni Subirà explica que s’explicarà una proposta bàsica i després es farà pluja d’idees per part dels veïns. L’Ajuntament proposarà data. [1]

-      La tanca de seguretat del Passeig Marítim ja està contractada. Els llums del passeig s’aniran repassant. Toni Subirà explica que es vol incloure en el manteniment anual per part de SECE.

-      Pablo Velasco també demana major presència policial, hi ha hagut tres robatoris en els últims mesos al barri. Es parlarà amb el cap de policia.

PREMIÀ CENTRE

-      Respecte les papereres de la zona de Can Farrerons, Sebastià Guirao exposa que els agradaria que se’n posessin algunes més. Sobretot a la zona de la rotonda.

-      Neteja: hi ha desbordament a alguns contenidors. A més de tornar a haver queixes dels veïns respecte la neteja.

-      Jacint Verdaguer: hi ha deficiències al carrer i a més hi ha  a la zona de minusvàlids un forat molt gran. Sebastià Guirao sol·licita que es faci una reparació d’aquest forat més gran.

-      Ajardinament davant de l’escola El Dofí: l’associació considera que és un niu de rates i brossa.


[1] Nota de la secretària: després d’aquesta reunió, s’ha convocat la reunió esmentada