ACTA REUNIÓ 27 SETEMBRE


PROPOSTA DE NOVA CIRCULACIÓ DE GRAN VIA I TORRENT CASTELLS

Toni Subirà explica la proposta. Amb la finalitat de pacificar la carretera de Premià de Dalt i Gran Via, els carrers de dos sentits es proposa convertir-los en un únic sentit. Les obres de la carretera de Premià de Dalt estan finalitzant, la previsió és el mes de desembre però al novembre ja es volen iniciar els canvis de circulació.

S’expliquen els canvis amb plànols. La Gran Via a partir de Torrent Castells seria en sentit Barcelona i amb carril bici. El Torrent Castells es planteja de baixada i amb vehicles estacionats i carril bici d’anada i tornada. Es posarà un pas de vianants al mig de Torrent Castells. Des de l’associació del Palmar es demana un pas de vianants que connecti directament el barri del Palmar amb l’entrada de la Salle, Es pren nota per passar-ho a la proposta. També hi haurà carril bici a la carretera de Premià de Dalt, que serà de baixada i es podrà aparcar en un dels costats. A la Gran Via les bicicletes podran anar en les dues direccions.

Hi haurà una reunió específica amb els veïns del Gas i el Palmar el dia 5.

Els veïns demanen tancar l’accés des de la NII a l’entrada del Palmar de manera que es puguin unir els dos parcs i fer més zona verda a l’esplanada que hi ha ara lliure.


Fernando Izquierdo planteja de fer els canvis poc a poc per totes les modificacions en els aparcaments i pregunta si no es pot recuperar la zona dels mossos per aparcament. Hi ha molt espai ocupat per caravanes que podrien ser aparcament de cotxes. Toni Subirà explica que és important anar recuperant zones verdes i opina que les caravanes son gent que després compra i consumeix al poble. La zona de Transmesa s’ha d’urbanitzar.

Carme Fontanet pregunta com quedarà la zona de Milà i Fontanals i Narcís Monturiol. Toni Subirà explica que aquests carrers, quan quedi tota la zona oberta, baixarà de trànsit. Alhora, els semàfors de la carretera de Premià de Dalt desapareixeran ja que passa a ser un carrer de velocitat limitada a 30 i integrat a la resta de trama de carrers. De totes maneres, si continuessin els problemes en aquesta zona de Milà i Fontanals es parlarà i es buscarà solucions.

Toni Subirà explica que vol parlar amb els veïns en relació a la zona vermella nova que es pot crear, és una possibilitat. 

Josep Antoni Valilla demana algun plànol per poder-ho fer arribar als veïns. Toni Subirà explica que quan s’acabi el procés de consulta que ara estan fent amb els veïns es publicarà.

TEMES COMUNS

Petició per part de les AAVV que s’apliqui un tipus impositiu al valor cadastral 2022 que no suposi un augment del rebut de l’IBI superior a la inflació anual.

L’Alcalde explica que no hi ha cap intenció de pujar cap impost el proper any. El 2012 es va demanar la revisió cadastral i l’IBI es calcula en base a aquesta revisió, el 2017 no es va demanar cap nova revisió. Fernando Izquierdo demana que el que sí es pot regular és el coeficient per tal de minimitzar l’impacte.

AVECA

Carrer Aurora

Els veïns pregunten sobre alguns aspectes de com quedarà el carrer Aurora com per exemple si es podrà aparcar. S’explica que els veïns van demanar que no es pogués aparcar i el projecte així ho contempla. Serà amb el mateix format que els carrers del voltant, amb llambordins vermells i grisos. Alhora, sol·liciten continuar la peatonalització dels carrers del casc antic i agrairien una planificació dels carrers a actuar. Toni Subirà explica el que està previst: Sant Cristòfol, Esperança, Girona, Unió, acabar Gran Via i carrer Mercè. És una previsió però pendent de si hi ha pressupost aprovat.

Platges

L’AVECA fa un recordatori per tenir accés a les actes del Ple que es van referir al Pla del litoral del Ministerio i que s’acceptava per part del consistori.

També tenir accés a l’expedient del Ple. Toni Subirà explica que no és problema, que les actes dels plens continuen essent públiques i es queda per anar a l’Ajuntament i veure com es poden veure.

Nacional II

Josep Antoni Valilla explica que la Patronal de l’automoció ha fet una auditoria i conclou que Hisenda ingressa 30.888 milions d’euros. Per tant, proposa vetllar perquè la gratuïtat sigui duradora i no acabi. L’estudi el pot fer arribar a l’Ajuntament. També demana que si hi ha algun projecte realitzat es pugui fer arribar a les AAVV. Toni Subirà explica que el projecte ha de ser consensuat amb els altres pobles veïns.  

L’Alcalde explica que s’han fet les mateixes reunions tots els pobles i s’han fet les reunions amb la Generalitat per fer el projecte. En el moment que es tingui el projecte es podrà presentar amb temps i forma perquè la gent pugui dir la seva i opinar al respecte. Es busca una solució harmonitzada per les 4 poblacions.

Coloms

Josep Antoni Valilla demana penalitzar les persones que, sense complir la normativa, donen menjar als coloms. S’explica que ja s’han localitzat alguns punts concrets i també hi ha una part pedagògica de fer entendre a la gent aquest aspecte, els agents cívics en aquest sentit van fer una campanya informativa recentment. S’han posat infraccions però costa de trobar-ho i hi ha el tema social que també cal treballar.


BARRI BANYERES SOLIMAR NOU PREMIÀ

Nova rotonda

S’explica que els veïns del barri estan preocupats perquè ha augmentat la velocitat dels vehicles pel carrer Sant Ferran amb Maresme. Tècnicament s’explica que, en relació a la proposta de posar bandes reductores, l’inconvenient és que generen soroll i que per tant generaran molèsties per aquells veïns del tram de carrer. Fernando Izquierdo demana poder posar senyals o algun element per evitar que vagin tan ràpid.

En relació a la pacificació de la zona, es comenta que s’ha de fer però el moment serà quan les obres estiguin finalitzades. Caldrà fer un estudi sobre aquests carrers.

Els veïns estan preocupats per si passarà més trànsit amb la liberalització del peatge i demanen que es mesuri la contaminació acústica, atmosfèrica i lumínica. Toni Subirà explica que cal pacificar i si es detecta algun punt es millorarà i es senyalitzarà o fins i tot es posaran càmeres de control.

Patinets

També s’exposa el fet que els patinets van a molta velocitat i mostren la seva preocupació. Toni Subirà explica que avui acaben les al·legacions sobre la nova ordenança que regularà l’ús dels patinets a Premià de Mar. Es regula la obligatorietat del casc, l’edat i l’assegurança. Al mes d’octubre la policia farà controls informatius al respecte d’aquesta nova ordenança. L’Alcalde explica al respecte que també s’està encaixant un tema d’educació viària sobre patinets amb l’institut per prendre consciència.

Vandalisme i robatoris

S’ha vist a les xarxes socials queixes sobre vandalisme als vehicles aparcats al carrer. També robatoris en algunes botigues. Els veïns pregunten al respecte d’aquestes queixes. La policia sempre que detecta fa el procediment de sanció. Respecte aquest tema, l’Alcalde fa la reflexió sobre les noticies no contrastades i que estan a  les xarxes. Hi ha un vídeo per xarxes que no és ni de Premià de Mar. Cal reflexionar al respecte per no generar informacions que al final no son certes.

Cablejat

Hi ha queixes sobre els cables de telefonia o de companyies elèctriques que continuen penjats i que s’instal·len caixes intermitges on els convé sense tenir en compte els problemes de seguretat i estètics. Els veïns pregunten que s’està fent per corregir aquestes actuacions empresarials que perjudiquen les veïns. Toni Subirà explica que a l’Av. Roma es va aconseguir arreglar el cablejat per part de les empreses. Es seguirà insistint. També informa que s’està posant la corrent per noves necessitats sorgides de les plaques solars, ja que retorna l’energia a la xarxa.

Zona blava

Toni Subirà explica que quan acabin les obres quedaran més aparcaments que prèviament. Premià de Dalt de moment està en una posició inamovible. De moment es vol veure com acaben les obres i com queda. Es vol arribar a un equilibri sostenible.

Aiguat

Respecte un tema concret d’una canonada d’aigua es queda que Fernando Izquierdo enviarà fotografies. Els tècnics van parlar amb els veïns al respecte.

Cartell d’apostes

Fernando Izquierdo explica que a la cruïlla del Camí del Mig amb la carretera de Premià de Dalt hi ha un cartell publicitari d’apostes, està ubicat a Premià de Dalt. Demanen a l’Ajuntament que demani a l’Ajuntament de Premià de Dalt que denegui aquests permisos publicitaris. Toni Subirà explica que la política de Premià de Mar és no permetre que s’instal·li cap tipus de publicitat d’apostes.


GAS

Plagues

Presència de rates al Passatge Sant Marc que fins i tot entren dins de les cases. Demanen a l’Ajuntament que revisin aquest punt i que insisteixin en el tractament per controlar aquest tipus de plagues. S’ha passat als tècnics per fer actuació.

Enllumenat

Deficiència a l’Av. Roma i tros de la Gran Via. Es posen en contacte directament l’enginyer municipal i la presidenta de l’associació per fer visita in situ i valorar opcions.

Toni Subirà explica que amb la poda s’està intentant que la copa vagi posant-se cada vegada més alta.

PALMAR

Malestar per festes i botellots al Parc del Palmar

La representant del barri explica la situació de les festes a les nits al Palmar. S’ha trucat als mossos que van venir i van parar la festa i a la policia local que no va parar-la.

Toni Subirà explica les dades de denúncies de la policia entre l’1 d’agost i el 25 de setembre: 9 per festes al carrer, 3 per orinar al carrer, 1 per venda d’alcohol i 3 per consum en via pública. 13 actes per incivisme. S’ha fet 23 requeriments d’urgència per botellots. Aquest tema s’ha d’anar acotant i explica que seguirem treballant. Toni Subirà explica que és bàsic treballar conjuntament amb mossos.

Plantes i arbres

Meritxell Serramia explica que a Enric Borràs hi ha plantes salvatjades i que cal arreglar. També plantar palmeres i arbres per restaurar els que han caigut i millorar la reserva vegetal el mur de protecció ambiental del parc.

Seguiment signatures presentades per al traspàs de sorra

Els veïns sol·liciten informació sobre els passos fets amb les signatures presentades pel traspàs de sorra. L’Alcalde explica que es van entrar per registre a la Generalitat acompanyades d’una carta de l’Ajuntament sobre el posicionament. I la Generalitat s’ha posat a la nostra disposició per explicar el seu posicionament i venen ara a Premià de Mar per poder parlar directament amb els veïns i veïnes.


TARTER-MARESME

La presidenta agraeix la protecció contra els insectes que s’ha posat en varis llocs i que ha tingut bon resultat.

Joan Prim

Continuen amb la vorera degradada, amb panots aixecats. És una zona de molt flux de persones que van a les escoles de la zona i la vorera està en ml estat. Esmeralda Calleja fa recordatori del tema.

Barana

També fa recordatori que encara hi ha el ferro a la barana d’entrada a l’aparcament d’Ernest Lluch. S’explica que és un espai privat però Toni Subirà diu que la gestió també la farà l’Ajuntament per veure que la propietat ho tregui.

Millores de parcs

Esmeralda Calleja diu que es fan obres però que desprèn cal un manteniment. Un exemple és el parc infantil de Mercè Rodoreda, reclamen que falta la part de manteniment d’aquest parc. I en general en els llocs de més ús com els parcs infantils. Toni Subirà explica que tenen alguns parcs pendents de fer i hi ha una licitació de manteniment en marxa.

Esmeralda Calleja proposa fer un sorral al parc de Mercè Rodoreda i exposa que a la part limítrof és un lloc on van els gossos, fa pudor i hi ha forats.

En moltes cantonades els veïns han posat el pols blanc i considera que potser és perillós.

Contenidors

Els contenidors i zona limítrof entre Joan Prim, Ramon i Cajal/Mercè Rodoreda i Ramon i Cajal/del Carme. Demanen considerar augmentar la freqüència de recollida i també sol·liciten neteja amb aigua. Els tècnics expliquen que s’ha parlat amb l’empresa per tal de considerar aquesta petició i incrementar les neteges amb aigua. No s’aplicarà cap producte químic per la neteja de l’espai públic ja que està totalment prohibit addicionar qualsevol producte contaminant. Toni Subirà també exposa que hi ha un problema de civisme.

Carrer Núria

Es recorda la problemàtica amb alguns bars de la zona, també de la zona d’Ernest Lluch i sol·liciten que es reactivi la Taula de Seguretat i Convivència. Toni Subirà explica que la Taula tenia un procediment amb una fase de recollida d’informació, s’inicia el Pla de seguretat on els veïns estan convocats i una vegada tancat el pla aquest s’ha de desenvolupar. Es queda que queden per parlar Esmeralda Calleja i Toni Subirà.

PREMIÀ CENTRE

Trànsit Enric Granados els diumenges

Es recorda l’increment de trànsit a Enric Granados els diumenges a causa del tall de la Gran Via. Toni Subirà explica que s’ha fet seguiment d’aquest increment els diumenges i la policia no ha detectat molt més trànsit que altres dies. Alhora la circulació cada vegada serà més radial i menys pel centre. Explica que com ajuntament es considera que el tall de la Gran Via ens diumenge és important per la pacificació de carrers.

Obres Jacint Verdaguer

Toni Subirà explica que es va fer un projecte el 2017 i en el seu moment va haver una oposició al respecte. Ara sembla que l’associació de veïns sí que ho veu necessari, es mirarà que es pot fer.

Respecte el carrer Mercè, hi ha un objectiu de poder fer alguna actuació i repensar el carrer per millorar-lo.

L’associació exposa que continuen els problemes del l’illa de contenidors d’enric Granados i de seguretat al carrer Pilar. També hi ha botellots a la Plaça de la República.

SANTA MARIA-SANTA ANNA TIÓ

Seguretat

Aitor Sánchez explica que hi ha hagut baralles al barri. També robatoris a interior de vehicle. Creuen que prové dels pisos ocupats. Toni Subirà explica que s’intenta actuar amb rapidesa en aquesta problemàtica. No hi ha constància que el tema dels robatoris es vagi repetint. S’informa que els pisos ocupats estan a Premià de Dalt.

Manteniment del centre cívic del barri

L’associació sol·licita canvi de finestres i renovar endolls.

Obres carrer Girona

Aitor Sánchez proposa concertar una reunió informativa per poder informar els veïns de tot el referent a l’obra. Toni Subirà contesta que hi haurà una reunió al respecte.