ACTA REUNIO 25 ABRIL

EL PALMAR

Projecte urbanístic de Metal·logènia

El president de l’entitat exposa la preocupació dels veïns en alguns aspectes del projecte urbanístic de Metal·logènia. Entre ells, l’alçària que tindrà l’edifici del costat del mar, que tindrà planta baixa + 5. També la disposició dels edificis i el parc que, segons el presentat, va tot projectat cap al Masnou, donant l’esquena al barri. Els veïns aposten per obrir-lo més al barri del Palmar i que el jardí estigui obert al barri.

Toni Subirà explica que hi ha temps per fer propostes i fer al·legacions. No s’ha dit que els edifici vagin a un lloc concret, és una proposta que han fet els propietaris. Primerament, s’ha d’aprovar pel Ple Municipal. En el cas que s’aprovés, que és un primer filtre, hi ha un període d’exposició pública on es poden fer al·legacions.

Es pregunta si el barri del Palmar, en aquest estadi, pot demanar un canvi en el projecte segons els temes exposats. L’Alcalde explica que es feia d’aquesta manera perquè millorava aspectes com estar de cara a l’equipament, però en tot cas la proposta ha de ser beneficiosa per l’ajuntament, el retorn en aparcament, zona verda, equipaments ha de ser positiva. No hi ha cap document tancat ni cap pacte signat. Explica que es volia acabar la legislatura amb una proposta però no hi ha res irreversible ni tancat. Pablo Velasco li agradaria que abans d’anar al Ple es revisi la proposta i es vagi al Ple amb els canvis que els veïns del Palmar han proposat. Respecte a Can Malet hi ha una proposta social per part dels veïns, un espai pels avis i pels infants, per donar serveis al barri i a tot Premià. Un espai de lectura, amb wi-fi, on conviure grans i petits. També hi ha propostes per Can Malet per facilitar l’emprenedoria. L’Alcalde explica que es recupera l’equipament però els usos no s’han tractat.

També pregunta pel significat d’ecobarri, els veïns volen més informació. L’Alcalde explica que a la memòria que han presentat està considerat ecobarri perquè compleix estàndards d’eficiència energètica i en els sistemes constructius.

Carme Fontanet afegeix que els veïns del barri del Gas estan preocupats. Es pregunten com es cobreixen les necessitats que puguin sorgir. És un tema que afecta a tot el poble. Els veïns necessiten informació ¡ demanen que es parli del tema amb tots els partits polítics.

Sebastià Caba pregunta, respecte el projecte urbanístic, quin temps hi haurà en cada cosa. Toni Subirà exposa que ara s’està a la primera fase. Primer cal aprovació del Ple. L’Alcalde explica que ara s’està en fase de debat i de rebre propostes abans del Ple. Explica que no es portarà al Ple un projecte que no té el consens dels veïns. Les apreciacions de la gent són diferents i cal treballar-hi, són permeables a les modificacions. Sebastià Caba pregunta com es farà el consens amb els veïns, exposa que cal una informació àmplia i oberta i veure si hi ha altres propostes i que la gent pugui dir que es vol fer. Toni Subirà afirma que hi haurà espai per parlar i per ensenyar. Carme Fontanet diu que només tenen una versió i hi ha altres opcions. Elena Martín intervé dient que son dues coses diferent: una és la proposta de l’ajuntament que proposa un projecte bàsic i l’altra és el plantejament de veure altres opcions i si aquestes altres opcions s’han tingut en compte, ja que ara el propietari només pot fer indústria en aquest terreny. L’Alcalde explica que al mes de maig aniran barri per barri per explicar tot això, són permeables a les opinions del barri. Elena Martín exposa que la proposta del seu partit és que es faci un estudi sobre perspectiva de gènere i usos de l’equipament.

El president del Palmar exposa que el barri del Palmar no s’oposa a cap projecte sinó que s’agraeix que s’hagi posat en marxa i és el govern qui la pot iniciar, però demana que les altres propostes es puguin anar incorporant, en un procés col·laboratiu. Els agradaria que fos participatiu, entenen que hi ha límits però hi ha propostes que veuen que són pràctiques i que es poden dur a terme.

Renovació de platges

L’Alcalde explica que s’han fet vàries reunions al respecte amb Costes de la Generalitat i Port. Hi ha dues actuacions en paral·lel: el transvasament anual i la reforma del front litoral que està projectant l’estat espanyol. Respecte el primer punt, hi ha estudis tècnics fets que conclouen que transvasar sorra de Llevant a Ponent, amb la quantitat de sorra existent, dóna per arribar a tota la franja fins l’estació. Hi haurà entre 13-15 metres d’amplada de platja. Aquest any, el temporal Cèlia ha portat sorra, fet que beneficia el transvasament. No es garanteix poder transvasar més enllà de l’estació perquè no hi ha sorra suficient i perquè per via terrestre no es pot passar a l’altra banda. La Generalitat no autoritza l’ús de la draga per temes mediambientals. Respecte el segon punt, després de l’estiu es preveu iniciar l’actuació de l’estat per finalitzar l’any 2022 amb la costa estabilitzada i la platja recuperada a tot el litoral i tenir protecció del Passeig Marítim. L’Alcalde explica que aniran a parlar amb els veïns per explicar-ho.

El transvasament és l’excedent de sorra de Llevant i per camió es porta a la zona de ponent, seran aproximadament  15.000 m3 de sorra. Tenir més de 60 metres de sorra en un platja es considera excedent i es pot transvasar.

Carme Fontanet pregunta si no es pot aprofitar millor la sorra entre tota la zona de Premià. L’Alcalde explica que la regeneració de sorra també es fa a la part que no veiem ja que cal un mínim per quan arriben les tempestes no arribi al passeig. Pep Ripollès exposa que els camions són molt grossos i per accedir és molt complicat en aquesta zona, fins i tot des de Masnou.

Pablo Velasco exposa que davant de les més de 300 signatures al respecte de la renovació de platges, proposa fer una reunió de l’Ajuntament amb els veïns i explicar-ho. L’Alcalde va proposar en una reunió amb Generalitat que tècnics de la Generalitat també vinguessin.

Fernando Izquierdo explica que al Masnou van fer una obra molt gran per protegir el tren (quan acaba el nàutic de Masnou i direcció Montgat), amb roques i omplert de sorra. Alcalde explica que ADIF el que fa és bolcar roca i crear una escullera, ara ho han fet fa poc a Cabrera/Mataró.

Altes temes

Pablo Velasco pregunta pels altres temes pendents. Toni Subirà explica que tenen temes contractats, però cal licitar tots els projectes i ara s’està en aquesta fase.

PREMIÀ CENTRE

Illa de contenidors

Segueixen les queixes d’aquesta illa de contenidors. Els veïns estan molt preocupats perquè sembla una deixalleria. S’han incrementat les recollides de les fraccions (algunes a tres diàries), per tal de no haver de col·locar més contenidors ja que per densitat d’habitants correspondria duplicar algunes fraccions. S’està davant d’una nova licitació per tal d’implementar canvis en el model de recollida del municipi.

Asfaltat

Exposen alguns punts deficients com la plaça dels Escacs que el terra està aixecat per les arrels dels arbres i el carrer Jacint Verdaguer. Serveis Territorials tenen identificats els carrers amb asfalt en mal estat i abans de final d’any es farà una actuació general a tot el municipi.

Respecte el carrer Pilar entre Elisenda de Moncada i Gran Via hi ha uns impediments que estan trencats i volien saber si és privat o públic. Els tècnics estan mirant si es tracta d’un bé de titularitat municipal o si és propietat privada, per arranjar-lo o sol·licitar odre d'execució.

També exposen que hi ha una claveguera que estava plena d’aigua. Toni Subirà demana no esperar a les reunions per exposar aquests temes, que es poden resoldre abans.

Plaça Dr. Ferran

Maribel Fernández exposa que hi ha problemes seriosos d’asfalt. Toni Subirà explica que s’ha de fer un col·lector i s’ha de millorar la zona. Maribel Fernández també exposa la densitat de vehicles i autobusos que hi ha a la plaça, s’ha convertit en una arteria d’entrada de cotxes. Hi ha poc respecte dels cotxes, els cotxes baixen a molta velocitat. Pregunta si s’ha platejat posar bandes o radars per aquest tema. Toni Subirà explica que s’està estudiant que carrers que són de doble direcció passar-los a un únic sentit. Es podria estudiar aquest cas i fer-lo de pujada i donar prioritat al transport públic. Es podria fer la baixada pel darrera, demanarà als tècnics que s’ho mirin. L’Alcalde explica en relació als autobusos (excursions, colònies) que s’ha habilitat una zona a la carretera de Premià de Dalt. S’avisarà a ensenyament que ja està consolidada aquesta parada per tal que ho tinguin en compte i en facin ús.

També es produeix a Dr. Ferran aparcament en doble i triple filera. Pep Ripollès exposa que del tema mobilitat s’ha de fer una sacsejada, Toni Subirà explica que el pla de mobilitat existent planteja una sèrie de canvis, i que algun dels canvis ja s’ha consolidat. Les associacions de veïns han de participar en el tema mobilitat.

SANTA MARIA – SANTA ANNA TIÓ

-       Pas de vianants: Expliquen que el nou pas de vianants després de la rotonda i cap al barri fa que els nens no vagin pel semàfor sinó que creuen pel pas de vianants incrementant la perillositat. Toni Subirà diu que una proposta podria ser canviar el semàfor cap on està el pas de vianants.

-      Toni Subirà planteja poder fer Torrent Fontana en una direcció i aparcament. La sortida del barri seria cap al carrer de sobre el supermercat Dia. De manera que alhora s’arregla el creuament de la zona del Dia.

-      Testos Torrent Santa Anna: Demanen que es canviïn per pilones, ja que molts cotxes passen per allà. Una altra opció podria ser moure els testos. Es revisarà.

-      Seguretat al barri: Toni Subirà explica que s’ha posat molta atenció i els informes indiquen que la policia es va passant pel barri. Hi ha coordinació mossos i policia i entre policies dels dos municipis.

-      Local: demanen aire condicionat i també està pendent posar una reixa en una finestra.

-      Obres carrer Girona: s’informa que les obres ja estan començant.

-      Pla de barris: l’associació demana la documentació de les obres fetes. L’Alcalde explica que hi ha tos els números fets i a més s’explicaran barri per barri. Demanen el que s’ha fet d’obres i el que no s’ha fet ja que la percepció és que s’ha fet poc. L’Alcalde explica que els diners destinats al Museu Romà venien d’Europa, destinat a zones afectades pel Pla de Barris. El Pla de barris ha finalitzat i els diners que es destinen ara són de l’Ajuntament. Toni Subirà explica que s’ha fet la plaça de la República també. L’Alcalde explica que es llistarà tot els que s’ha fet del Pla de Barris.

BANYERES – SOLIMAR – NOU PREMIÀ

Obres rotonda

a) L’embornal situat davant del número 24 del carrer Maresme està mig cegat internament amb ciment. En cas de pluja molt intensa no podrà evacuar tota l’aigua.

Aquest embornal és sifònic, perquè s’ha mantingut la seva connexió a la xarxa de residuals; el que es veu és el calaix del sifó. Altres embornals que estan connectats directament a la nova xarxa de pluvials no són sifònics. Toni Subirà diu que si no funciona doncs es canviarà.

b) L'estació mesuradora de contaminació atmosfèrica i acústica ubicada a la cantonada de carrer Maresme i la rotonda, té un cable provisional connectat a un fanal. No entenen la necessitat d'aquest cable, si com creiem s'alimenta amb plaques solars, igual que el que hi ha a la carretera de Vilassar de Dalt amb Enrique Granados sota un anunci de SORLI. Si cal un cable d'alimentació, no sembla la manera més segura d'instal·lar-lo connectar-lo a un fanal.

Resposta: Es farà una revisió amb SECE, l’empresa d’electricitat.

c) A la vorera entre carrer Maresme i carretera de Premià de Dalt, costat mar, hi ha pendent d'enjardinar el terra on hi ha plantats 3 arbres. Dona la sensació d'obra inacabada i que està servint de lloc per orinar els gossos.

Resposta: És un parterre fora d’àmbit d’obra que s’ha hagut de replantejar, aquesta setmana s’instal.la el reg i es farà la plantació d’arbustiva posterior.

d) El talús del triangle del pàrquing provisional, cada cop que plou inunda de fang la calçada de la rotonda, les màquines passen a netejar el fang. Les canyes tornen a brollar i, en general, fan un aspecte d'abandó que desmereix l'obra realitzada amb la rotonda

Resposta: Demanat pressupost per adequació del front.

e) Es va dir als veïns que es compactaria la graveta de l'interior de la rotonda quan fes calor, però ja estan creixent males herbes al mig d'aquesta graveta i òbviament segueix solta i surt fins a la calçada de la rotonda.

Resposta: Es va informar que s’ha de fer amb altes temperatures per tal que el producte conglomeri. Està pendent efectuar al mes de juny.

f) Al solar que es va utilitzar com a base de l'empresa Vialser, segueixen restes que no s'han retirat (contenidor, bobines i palets).

Resposta: Reclamat al contractista.

g) Manca plantar els 2 arbres que ja estan previstos a la vorera de la rotonda, al costat del carrer Maresme, davant de les cases.

Resposta: Són escocells posteriors a l’obra i a replantar per jardineria quan s’acabin les tasques de plantació planificades es procedirà ( dues setmanes màxim)

h) De les irregularitats del terreny davant del pi del Camí del Mig, només cal recordar el compromís d'arreglar-ho.

Resposta: Ja s’ha demanat pressupost per re pavimentació

Toni Subirà també explica que la tanca ja s’ha posat. Fernando Izquierdo exposa que l’obra ha quedat bé, demanen però que l’aparcament que hi ha sigui digne i asfaltat. També en relació al gir on estan les pilones, demana millorar la senyalització a l’arribar a la cruïlla i que es vegi que es un carrer sense sortida.

Limitador de velocitat

El limitador de velocitat que es va demanar per part dels veïns fa que els vehicles vagin més lents, però el soroll arriba a molestar els veïns més pròxims. Demanen posar un limitador de ciment ample. Es mirarà pressupostàriament.

Zones de baixes emissions

Toni Subirà explica que la Generalitat va convocar els ajuntaments a una reunió. Premià de Mar, Masnou i Vilassar de Mar han demanat conjuntament que s’ajudi a fer un estudi del que suposaria la ZBE. Ara com ara, s’han posat 5 punts d’observació per veure que passa i de moment el que s’està veient és que s’està bé a nivell de contaminació. Les lectures no donen cap de conflictiva en els dos mesos que porten.

Altres temes

Pep Ripollès exposa la necessitat del canvi de direcció del carrer Maresme. Fernando exposa que es va parlar del carrer Maresme i camí del Mig i està bastant avançat.

Zona de residents a la zona del camp de futbol: l’Alcalde explica que s’està mirant i també es mira a la zona de les Verges.

Autobús: s’explica que hi haurà una targeta de transport que serà gratuïta pels empadronats a Premià de Mar. Alhora, estarà integrat a la xarxa i qui vingui de l’estació se li validarà.

GAS

-      Sant Mateu: la vorera és estreta i hi ha un test que molesta.

-      Estat dels edificis sinistrats: s’està al darrera per part de serveis territorials, hi ha un problema en una de les propietats.

-      Canvi de sentit Abad Oliva: ha fet incrementar el trànsit per la zona per baix de la Gran Via. L’Alcalde explica que es va fer el canvi per valorar quina és la solució que genera menys conflicte. Toni Subirà explica que s’estan posant aforadors i s’està fent un llistat de carrers. S’ha començat a fer i es trigarà entre dos i tres mesos a tenir resultats. Es miraran els punts on hi ha demandes veïnals. Milà i Fontanals per exemple ha baixat el trànsit i Abad Oliva també.

-      Aparcament la Salle Sud: es demana tirar més grava aprofitant que es retiren els vehicles per la Flama del Canigó. Es tindrà en compte.

-      Zona Salle Sud: el regidor Toni Subirà explica que no es buidarà de cotxes fins que no s’hagin acabat les obres de Sant Cristòfol i Esperança.

-      Enllumenat deficient: Toni Subirà explica que s’ha de fer una nova licitació i una de les millores podria ser aquest barri. S’ha demanat pressupost per a reforçar l’enllumenat de la cruïlla Gran Via amb Carretera de Premià de Dalt. Aquesta actuació es durà a terme durant aquest any 2022.

-      Asfaltat: Els desperfectes asfaltat a les zones que no ha estat afectades per les obres de reforma, Gran Via, 66, la brigada d’obres té a la llista de treballs a realitzar l'execució de gual que dona accés al passatge del gas per resoldre els desperfectes en aquest tram de vorera. Toni Subirà indica que ha de començar la campanya d’asfaltat.

-      Zona vermella: Els veïns insisteixen que aquesta zona no es controla.