ACTA REUNIO 20 JUNY

       LLEVANT

-      Panell informatiu: sol·liciten un panell informatiu a la plaça de la Constitució per poder comunicar informacions de l’associació amb els veïns.

-      Carrer malmesos sobretot Joan Prim i Nord, des del carrer sant Joan cap a la NII. Toni Subirà explica que aquest carrers de moment no estan en el bloc de reformes d’asfaltat que comença aquest any. Toni Subirà preguntarà quin tram de Joan Prim es farà ja que hi ha un tros previst.

-      Rosa Estrada exposa que al carrer Nord amb NII el paviment està trencat pels cotxes que pugen i que caldria posar una jardinera. Toni Subirà diu que en posaran una.

-      Rosa Estrada exposa que s’han posat molts aparcaments de motos i s’ha tret lloc d’aparcament de cotxes. S’explica que s’han posat perquè en molts espais els cotxes no giren i també per seguretat de visibilitat davant d’un pas de vianants. En el lloc on hi ha guals s’ha de posar mesures de seguretat per fer el gir. Toni Subirà explica que s’ha fet una campanya pel control dels guals i estan actualitzats.

-      S’agraeix la retirada de la càrrega i descàrrega del carrer sant Joan.

-      Es demana revisió dels senyals de trànsit. Toni Subirà explica que els miralls no es recomanen ja que si pel que sigui es gira, la gent va refiada i pot causar un accident.

-      Toni Subirà explica que el carrer Alfons es pot girar cap a Mataró, excepte furgonetes.

-      Rosa Estrada comenta el trencament de vidres de cotxes que hi ha a la zona de la Masia Ribas.

    PREMIÀ CENTRE

-      Plaça Dr. Ferran: S’explica que un ciclista va caure en un esvoranc de la rotonda. Maribel Fernández exposa que cal arreglar els esvorancs i el pas de vianants de Santiago Rusiñol. Hi ha visibilitat zero pels vianants i hi ha un contenidor que fa que no es vegi. Es proposa guanyar visibilitat fent un canvi de lloc dels contenidors.

Exposen que agraeixen que la part de dalt s’hagi pintat però que no és suficient. Toni Subirà explica que a la llarga el carrer serà d’un sol sentit i es guanyarà seguretat. El pla de mobilitat demanat a la Diputació preveu una sola direcció. Alhora, en els carrer amples es guanya aparcament (el rati és 10 cotxes en línia i 17 en bateria). Maribel Fernández explica que ara hi ha molts més cotxes d’entrada a Premià i la velocitat és alta.

Toni Subirà explica que l’asfaltat està inclòs a la licitació que s’està fent amb un total d’aproximadament 500.000 € destinats a millores de l’asfaltat. En relació al tema de la circulació caldrà consensuar-ho amb els veïns.

En relació a les terrasses dels bars, s’explica que diumenge passat hi havia 32 taules de 12 que estan concedides d’un dels bars. A més es deixen les taules al carrer a la nit i alguns bars posen jardineres on no poden i queda un metre de vorera per passar. Sebastià Guirao exposa que la normativa ha de ser per tothom igual. Toni Subirà explica que s’han fet actuacions però després torna a posar-se, durant la pandèmia es va deixar fer més ampliació de terrasses. Toni Subirà diu que aniran allà, alguns ja se’ls ha avisat moltes vegades. Toni Subirà explica que s’està revisant ara la normativa, l’ordenança.

Pep Ripollès explica que a la Gran Via, per exemple, està més acotat però algunes zones de terrasses no.

Sebastià Guirao sol·licita a l’Ajuntament nombre d’inspeccions realitzades als tres bars i els motius de les mateixes.

Respostes tècniques a les preguntes de les terrasses:

1) Quan es realitzen inspeccions es fan per zones i tenint en compte les mateixes condicions que estableix la ordenança. Quan es fan inspeccions informatives (s’informa a tothom, independentment si té més taules que les concedides) i quan es fan inspeccions amb policia s’aixeca acta a tothom que incompleixi les condicions de la llicència.

2) S'atorguen les llicències segons la normativa vigent. No es comprova la retirada del mobiliari donat que no s’han entrat queixes formals al respecte.

3) Des de SSTT es fan inspeccions durant els dies laborables (en algunes ocasions acompanyats de la policia local) i la policia local fa les inspeccions el cap de setmana.

4) Entre el 2019 i avui s'han registrat 10 queixes, principalment per sorolls dels usuaris de les terrasses i incivisme: 2018 (2), 2019 (2), 2020 (13), 2021 (8), 2022 (1).

 -      Aparcament: Sebastià Guirao exposa quer la zona vermella del barri Tarter pels veïns del barri causarà problemes d’aparcament en el barri Premià Centre. S’explica que la zona vermella és per a tots premianencs, independentment del barri on viuen.

-      Jacint Verdaguer: Exposen que una botiga està fent obres sense permís i tallen amb una esmoladora al carrer i fan polseguera.

-      Horaris establiments: S’ha fet arribar a les associacions de veïns un quadrant amb els horaris dels bars i restaurants.

        AVECA

-      Josep Antoni Valilla pregunta per la fase en la que està la reconversió de la NII. L’Alcalde explica que la Generalitat ja ha obert la licitació per presentar els projectes dels accessos de l’autopista. Estan en el període que les empreses poden presentar els projectes per fer tots els accessos nous. S’està treballant el projecte conjunt amb el consell Comarcal per Vilassar, Cabrera, Masnou i Premià de Mar. La proposta passa per carril bici, voreres amples, carril de cotxes, carril de transport públic i arbrat. Hi ha previstos 57 milions d’euros de fons europeus per destinar a aquest tema pels propers 5 anys.

-      Obres de rehabilitació: Josep Antoni Valilla agraeix que hagin començat les obres i insisteix en que hi hagi una partida econòmica anual per aquest tema. Voldria saber si hi ha un llista de les actuacions que s’han de fer. Toni Subirà explica que hi ha l’acabament de la Gran Via, Aurora, Joan Coromines, Jacint Verdaguer, s’acorda que quedaran amb Toni Subirà al respecte.

-      Coloms: s’explica que ja s’han implementat mesures de control dels coloms com donar menjar especial que esterilitza. Tècnicament s’explica: Des de l’ajuntament s’estan realitzant diverses actuacions per gestionar la població de coloms. Recentment s’ha iniciat una campanya de sensibilització per evitar que les persones els hi proporcionin aliment ja que és un dels principals motius que causen la sobre població de coloms. La campanya s’ha difós a través de les xarxes socials. Per altra banda s’han instal·lat 3 dispensadors de pinso esterilitzant per mantenir controlada la població de coloms. També s'ofereix assessorament als particulars o a les comunitats de veïns sobre els mètodes preventius existents per evitar les molèsties que ocasionen els coloms. S’han instal·lat diverses senyals en els punts on es va detectar una elevada quantitat de coloms, informant que donar de menjar els coloms a la via pública, és una infracció que pot ser comportar una sanció de fins a 400 €. A banda la policia local en aquells casos que ha observat la infracció, ha aixecat acta i s’ha tramitat expedient sancionador. Josep Antoni Valilla exposa que el que s’ha de fer és multar els que donen de menjar els coloms. L’Alcalde explica que hi ha dos agents de paisà que ara estan per informar però que a partir de la setmana vinent estaran per sancionar (tema dels patinets, gossos, i temes d’incivisme en general). Es sol·licita que s’informi del  nombre de multes posades. S’explica que el primer dia van identificar 25 persones per la Riera amb el patinet.

-      Reconversió de locals: es reitera la petició relativa a la reconversió de locals. Toni Subirà explica que el procediment és llarg, s’ha fet l’estudi però el tema és l’edificabilitat, aleshores s’hauria de pujar la densitat habitacions i és un procés llarg. Hi ha alguns edificis que no ho tenen esgotat.

-      Can Sampere: es demana informació sobre l’estat de la situació. L’Alcalde explica que s’ha fet un estudi tècnic per determinar el que demana la gent que està dins, que és mantenir l’activitat mentre no s’enderroca. El que diu l’estudi tècnic és que hi ha una part en risc d’esfondrament i que és contraproduent mantenir l’activitat a la fàbrica mentre duren les adequacions. També hi ha un estudi jurídic on es demana que es constitueixin entitat. L’Alcalde explica que quan s’exerceixi l’expropiació tota responsabilitat passa a ser de l’Ajuntament i l’Alcalde. S’intenta redactar un conveni que estipuli quin tipus d’activitat ha de tenir l’espai i que es presenti per escrit el projecte d’autogestió per veure si és positiu per a la resta de la ciutadania. Cal regularitzar les activitats i veure si generen un greuge comparatiu i signar un conveni per si es pot desencallar l’expropiació. La redacció es farà en base al que presentin.

-      Metal·logènia: Josep Antoni Valilla demana que s’alleugereixin els terminis i que es posin d’acord amb aquest tema per evitar la degradació progressiva derivada de no fer res. S’explica que s’estan fent unes àgores ciutadanes que és un procés d’informació prèvia obligat per lleu i on l’arquitecte explica el projecte. Una vegada acabat es podrà portar al Ple i es veurà si s’aprova. No es farà en el ple de juliol. Josep Antoni Valilla recorda que fa anys, es va fer un referèndum sobre Can Sampere i es va fer un anàlisi i veure on estan els diners. Demana que no s’eternitzi, Pep Ripollès comenta que s’ha de fer en equilibri. L’Alcalde explica que l’equip de govern acabarà la legislatura presentant els projectes amb les modificacions que surtin de la participació, són sensibles al retorn dels veïns, i es planteja un creixement sostingut. Sebastia Guirao diu que segons les estadístiques Premià de Mar té 1.085 pisos buits. Pablo Velasco exposa que és interessant saber que es recull de les àgores. L’Alcalde explica que al web també es poden fer aportacions i que al final de tot es farà un buidat de tot el procés i es publicaran els resultats. Fernando Izquierdo exposa la importància de l’equilibri entre la població i els serveis. Toni Subirà explica que en el Pla d’habitatge a nivell català es parla de racionalitzar i no construir urbanitzacions aïllades.

-      Altres: es comenten les sortides de carrers cap a la NII que són perilloses. Toni Subirà explica que el trànsit a la NII ha baixat molt i ara hi haurà un nou projecte, si h ha alguna més perillosa detectada que ho facin arribar. Es parla de la de Joan Prim.

-      CAP: es comenta que hi ha serveis que encara no es donen a Premià de Mar, com una radiografia, l’Alcalde explica que la política del Catsalut és enviar a realitzar aquestes proves al cuap.

BANYERES-SOLIMAR-NOU PREMIÀ

-      Agraïment a la placa de Vila Florida. L’Alcalde explica que el criteri per nomenar una població Vila Florida és en funció dels objectius que posen persones externes de l’entitat. Hi ha un comitè d’experts que premia els esforços que fa l’ajuntament.

-      Línia elèctrica: Fernando Izquierdo pregunta si l'actual línia elèctrica aèria en pals de fusta és la definitiva o està previst soterrament. En tal cas, demanen presa de corrent a la rotonda per possibles llums de nadal. Toni Subirà explica que els pals van fora i que està pendent de la companyia. El tema de posar un punt de llum al mig es complica perquè cal posar un comptador i aleshores s’ha de pagar el mínim. S’ha de buscar una alternativa que es pugui carregar de dia. En relació als pals de fusta existents a les voreres, aniran també fora. També s’arreglarà el triangle, és una qüestió de pressupost. L’asfaltat sí que està contemplat a la licitació que s’està fent per aquest any.

-      Plaça sense nom: l’entitat està convocada a una reunió del nomenclàtor per veure propostes de nom. S’exposa que el vial ha de tenir nom i que la comissió del nomenclàtor ho està treballant, s’ha fet arribar una proposta de noms treballada des de l’institut. Per exemple, ha sortit que faltarien noms de dones. Hi ha pendent posar la placa al carrer de la Carretera. Pep Ripollès exposa que a la plaça sense nom hi ha tres arbres que s’han tallat i si se sap perquè. Ton i Subirà explica que les soques es deixen altes per no entrebancar-se i que preguntarà pels arbres.

-      A la vorera de la Riera el dia de mercat els cotxes segueixen envaint la vorera. I fan malbé el paviment. L’Alcalde explica que la idea és compactar el mercat, alhora que hi ha una persona del mercat encarregada d’organitzar la zona. Proposa quedar un dia allà i veure la situació.

-      Fernando Izquierdo explica la situació de les gàbies dels coloms en aquesta plaça, hi ha persones que netegen les gàbies i deixen allà la resta del menjar i arriben els coloms.  Demana posar un cartell informant de la sanció o fins i tot una càmera. L’Alcalde explica que es tenen dos agents per temes d’incivisme i que els poden enviar allà per sensibilitzar.

-      Carrer de la Plaça: Fernando Izquierdo explica que en aquest carrer hi ha molts coloms i la vorera, costat Barcelona, esta plena de les seves deposicions. Es sol·licita neteja periòdica.

-      Patinets: es demana vigilar també la Riera ja que molts patinets baixen en sentit contrari al permès. S’explica que hi haurà 2 agents que ja començaran a multar.

-      Sot: en relació al sot que hi ha al Camí del Mig es confirma que la seva reparació està dins de la licitació comentada.

-      Nou senyal: es recorda la petició d’un senyal, on hi ha el desviament al nou vial que va a la rotonda, que adverteixi que si continuen pel Camí del Mig només poden girar cap a l’esquerra. Es pren nota. Es recorda que en un futur ha de ser reserva d’aparcament.

-      Corretges extensibles: es pregunta per si estan permeses les corretges extensibles. Tècnicament es respon que les corretges extensibles estan permeses. Només es limita el seu ús en els gossos considerats potencialment perillosos, els quals han d’anar lligats amb corretja no extensible i de menys de 2 metres.

    GAS

-      Escossells: Carme Fontanet explica que a l’Av. Roma hi ha bastants que estan tallats. Toni Subirà explica que s’estan replantant. Proposa fer una visita per veure els problemàtics.

-      Asfaltat: sol·liciten que es repari el malmès dels carrers de la part alta de la Gran Via. Toni Subirà explica que l’Av. De Roma es farà un tram des de Gran Via.

-      Casa abandonada: Carme Fontanet exposa que a la casa del  carrer Ramon Berenguer surten rates i que no saben qui es el propietari i es demana si es pot fer un requeriment. Tècnicament es diu: L’ajuntament només té la competència per actuar a la via pública. L’empresa de control de plagues revisa periòdicament el clavegueram i actua cada vegada que rebem avisos de presència de plaga. Les actuacions de control ja les estem fent, des de principis d’any , l’empresa de control de plagues ha fet revisió dels carrers Avinguda Roma, Passatge Roma i Ramon Berenguer en les dates següents: 13/01, 17/02, 25/03, 19/04, 12/05, 18/05.

-      Neteja Riera: es necessita que es netegi en general la Riera Torrent Castells entre Circumval·lació i escola Montserrat, el Passatge Bruc i els carrers de la zona alta. S’explica que hi ha pendent una reunió amb el director general de l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua), responsable en aquest cas.

-      Neteja: s’exposa que pel carrer Circumval·lació i voltants no passa gaire la neteja. També Passatge Bruc i els carrers de la part alta.

-      Carrer Abat Oliva: els veïns diuen que fan molta volta. Però a canvi es comenta que tenen menys trànsit. Carme Fontanet explica que encara hi ha queixes. També d’Av. Roma hi ha que queixes que és com una carretera.

-      Cruïlla C. Premià de Dalt i Gran Via: Sol·liciten bandes de control de velocitat ja que els cotxes baixen molt ràpid. Toni Subirà opina que les bandes de seguida queden brutes i es malmeten. Exposa la possibilitat d’instal·lar un radar.

-      Platges: ja estan instal·lades les escales a la platja de la descàrrega.

-      Plaça de la flama del Canigó: es demana reposar amb grava la plaça aprofitant la retirada de vehicles. Es confirma que es farà.

-      Zona vermella: s’exposa que segueix sense control. Ara amb els agents de paisà es demana que es multi.

EL PALMAR

-      Fira: Pregunten per la ubicació de la fira. Es confirma que s’instal·larà al recinte de Metal·logènia. Pablo Velasco pregunta si l’acord de les rotacions ha deixat d’aplicar-se i si es quedarà sempre allà. L’Alcalde respon que no té perquè, aquest any es repeteix ja que les mesures de control de l’any passat van anar bé. Pablo Velasco sol·licita que els hi passin com seran les mesures que es prendran.

-      Sot del tennis: es demana reparació del mateix.

-      Música a la zona de la calistènia: Pablo Velasco explica que hi ha queixes de música per la nit, han parlat amb els joves que fan esport allà i ells no són, però sí que altra gent va allà a la nit amb la música. Es demana control de la policia.

-      Carril bici: demanen afinar els topes del carril bici d’enric Borràs, es sol·licita moure una peça ja que els vehicles quan surten de l’aparcament ensopeguen amb la peça de la dreta. També hi ha una pilona vermella que es proposa moure-la per no fer el gir tan forçat. S’anirà de nou per part dels tècnics de l’ajuntament.

-      Sorra: es pregunta si es pot sol·licitar al MOP perquè reposi sorra. Tècnicament es respon que el projecte redactat pel MITECO (ministeri) ja contempla aportació de 350.000 m³ de sorra a les platges del Pla de l’Os i Bellamar, i a banda de l’aportació  que  es faci entre la platja d’Ocata i Premià.