ACTA REUNIÓ 26 SETEMBRE

 TEMES COMUNS

La COAV sol·licita a l’Ajuntament i als partits polítics que en el pressupost pel 2023 es mantingui l’actual valor de l’IBI, sense que això suposi un increment de la pressió fiscal municipal. L’Ajuntament a efectes tècnics no puja l’IBI sinó que s’apliquen un factors de correcció. Fernando Izquierdo explica que l’Ajuntament pot establir aquest factor de correcció entre un 0,4 i un 1,4.

L’alcalde explica que s’han realitzat reunions amb els diferents partits polítics en relació a les ordenances i s’ha arribat a un acord majoritari que s’ha de refrendar al Ple d’octubre, per mantenir els tipus que s’estan aplicant ara. Això pot suposar 3-5 € d’increment per quota.

Fernando Izquierdo també vol deixar constància de l’agraïment a la tasca realitzada fins ara de Pablo Velasco, fins ara president de l’AAVV del Palmar, i dóna la benvinguda al nou president Honorato Campos.

PREMIÀ CENTRE

Sebastià Guirao explica que hi ha un deteriorament de la part del centre per alguns bars que fan soroll i hi ha baralles Hi ha molt incivisme. Explica que veïns volen fer una recollida de signatures. Fa poc hi ha hagut un últim altercat. A Joan Prim explica que hi ha sensació d’inseguretat. Demana informació sobre les actuacions que s’estan fent, hi ha més robatoris i exposa que s’han de trobar solucions. També explica que el tema del patinet sí que s’ha aturat respecte la última reunió. 

Toni Subirà planteja fer un monogràfic fora d’aquesta reunió específic de temes de seguretat, convivència i incivisme i allà s’informarà del que s’està fent. Es va fer una reunió la setmana passada de seguiment amb mossos sobre Premià de Mar. Explica que també s’han evitat ocupacions i s’han fet altres accions per part de la policia. 

Honorato Campos diu que la seguretat real no sempre coincideix amb la sensació de seguretat. Toni Subirà explica que hi ha una patrulla de paisà. 

L’Alcalde explica que hi ha un problema d’incivisme generalitzat i que no comparteix la visió apocalíptica del president de l’AAVV Premià Centre sobre el barri, ni com a Alcalde ni com a veí del barri. En relació a la quantitat de dades sol·licitades pel president de l’entitat, es farà aquesta reunió monogràfica. En tot cas, l’Alcalde demana l’acta de constitució de l’AAVV i les actes de les assemblees realitzades al barri, ja que no ens ha fet arribar mai cap. Cal presentar la documentació de l’associació i de les assemblees fetes amb els veïns si vol venir com a representant d’uns veïns i demostrar que representa els veïns del barri. 

Fernando Izquierdo explica que les reunions de la COAV no han de ser una segona entrada per les instàncies. Per les instàncies cal reclamar la resposta. 

Respecte la zona de Can Ferrerons s’apunta que el llums dels fanals de Santiago Rusiñol queden dins dels arbres i il·luminen poc. Respecte l’asfalt, està en marxa el pla d’asfaltat. 

En relació a la parada de l’autobús, l’AAVV proposa una càmera de vigilància i que es multi als cotxes. Toni Subirà proposa que per guanyar temps, l’autobús no doni la volta a la plaça. Es podria canviar la parada del bus petit. S’està d’acord amb el canvi. 

També es tracta sobre com pacificar i fer un sol carril el carrer Santiago Rusiñol, es concreta reunió in situ pel proper dilluns a les 12.30 h. També s’han de mirar els testos i altres elements, que consideren que no està ben estructurat. 

Respecte la zona d’esbarjo de gossos tant de Míriam Peix com plaça de la República demanen més neteja i que no es torni a repetir la plaga de puces. Toni Subirà explica que s’ha actuat a la zona de forma preventiva. També demanen agents cívics a la zona. Toni Subirà explica que des de fa temps la neteja dels orins és obligatòria amb ampolla d’aigua. 

En relació a la neteja, s’explica que la calor extrema d’aquest estiu i el període estiuenc no ha ajudat a tenir una sensació de neteja. Hi ha una licitació per a un nou contracte de neteja que incrementa en 1 milió d’euros anuals. El nou contracte de neteja tindrà un control pel reciclatge. Hi haurà un nou sistema de contenidors, serà un canvi de model. L’Alcalde explica que quan hi hagi el canvi de model hi haurà un període d’adaptació, serà un repte important que ha de combinar control i aprenentatge del nou sistema. Però la normativa europea és clara en els nivell de reciclatge mínims i no arribar-hi implicarà més cost del servei. 

SANTA MARIA SANTA ANNA – TIÓ

-          Llambordes del Torrent Santa Anna i les voreres del carrer Rosselló estan molt deteriorades. Toni Subirà confirma que ho repassaran.

-          Coloms: L’Alcalde explica que s’estan posant cartells en diferents espais i que es fa una campanya per no donar de menjar als coloms. Informen que sobre les 9.15 h a la biblioteca cada dia es dona menjar i a la plaça sense nom al matí, també. Els coloms ja s’esperen (es mostren fotografies). El tècnic de mobilitat anirà a veure-ho.

-          Contenidors del DIA: Es comenta que llencen escombraires de la peixateria al contenidor. L’Alcalde explica que es va contactar amb la responsable de zona del supermercat  per tal de resoldre-ho. El tema dels camions a la nit ja s’ha aturat.

-          Patinets: els agents cívics ja estan treballant aquest tema. Ja s’han demanat els cartells.

-          Obres: Toni Subirà explica la proposta que el carrer Barcelona torni a girar en direcció Barcelona i que la Riera quedi de baixada. Durant les obres ha estat així i no hi ha hagut gaire problemes, la sortida del carrer Rosselló cap a la carretera ha anat bé. Aquesta proposta, a més, pacifica i fa que es guanyin aparcaments. Rosa Muñoz demana en relació a aquesta canvis que es parli amb els veïns.

-          Local de l’AAVV: Rosa Muñoz demana que es climatitzi. Toni Subirà explica que aquest any s’ha destinat a climatització a dos obres grans que s’havien espatllat. Es mirarà a veure pel 2023.

-          Presència rates: demanen que es fumigui, ha passar arran de les obres que s’han fet.

-          Altres: hi ha queixes sobre la zona del Torrent Santa Anna davant de la loteria, comentem que ve la policia però no es fa res. L’Alcalde explica que s’està fent actualment un procés de selecció de la policia, a l’octubre es farà l’examen, amb borsa per poder anar incorporant fins el límit que la llei permeti.

-          Zona trobada de gossos: l’AAVV proposa posar una petanca per evitar que es portin a la zona els gossos, demanen reforç amb els agents cívics. 

AVECA

-      Rehabilitació de carrers: L’associació agraeix el que s’ha rehabilitat fins ara. Demana una previsió respecte els propers carrers a rehabilitar, tenint en compte, entre altres, que el clavegueram és molt antic. Toni Subirà explica que s’ha sol·licitat una subvenció a la Diputació que està pensada per zones de casc antic i eixos comercial. En aquest sentit, es podria continuar per Aurora, Sant Joan, Jacint Verdaguer (tram carrer Plaça fins carrer Joan Prim).

-      Espigons: en relació a aquest tema, l’Alcalde explica que en un Ple passat es va aprovar de seguir endavant amb la proposta del ministeri de fer espigons. L’Alcalde explica que en una reunió amb la subdelegació del govern el redactor del projecte va dir que la solució no és perfecte. Sense tenir en compte els efectes del canvi climàtic, l’obra està programada per 10 anys. Però degut al canvi climàtic, el plec per a la contractació inclou una reunió anual. És un projecte de protecció del litoral. S’explica que no és una solució definitiva. Honorato Campos exposa que tal i com estan els ports construïts i la seva ubicació, calen els espigons per tenir platja. S’explica que l’estat encara no ha pagat el que es va arreglar per part de l’Ajuntament del temporal Glòria. Des de l’Ajuntament es va demanar disposar de la competència en relació als elements de la platja, per poder-los arreglar i mantenir, però s’ha denegat. L’Alcalde explica que el projecte d’espigons està aprovat i dotat pressupostàriament, es passarà l’enllaç amb la informació del plec. Josep Antoni Valilla exposa que el Port té unes obligacions en relació a la regeneració de la platja i demana saber quan s’iniciaran les obres. L’Alcalde explica que des del ministeri els han dit que les obres es faran fora de la temporada alta.

-      NII: l’associació pregunta per les novetats en relació a la pacificació de la NII. L’Alcalde explica que s’han reunit amb el departament de territori de la Generalitat i amb les dos empreses que han contractat per fer el dibuix del que serà; han aconseguit unificar el territori amb dos carrils (un d’anada i un de tornada), un carril bici segregat, ampliació de vorera i parterres per separar i arbrat. També explica que hi haurà una rotonda al Mercat de la Flor, una rotonda amb la carretera de Premià de Dalt i una pacificació important a la zona de l’estació. Per la pacificació s’estan mirant vàries opcions: reducció a 20 km/h o pas elevat per reduir velocitat o un gran pas de vianants, etc. L’Alcalde explica que el gran repte és la carretera de Vilassar de Dalt ja que és estret per passar a rotonda i estan mirant opcions: o fer una rotonda “anglesa” o excepcionalment posar un semàfor; a la propera reunió els arquitectes plantejaran opcions per valorar. Es preveu que el projecte estigui enllestit al desembre. Josep Antoni Valilla proposa que els veïns puguin veure plànols. En relació al tros de descampat de la zona de la RENFE es proposa que sigui una zona d’aparcament. Es farà gestió amb ADIF i la Generalitat s’ha compromès a fer els plànols. Josep Antoni Valilla diu que l’actuació que s’ha fet d’accés a l’estació està molt bé.

-      Neteja de carrers: l’associació demana que es faci amb mànega d’aigua. Toni Subirà explica les dificultats aquest estiu en relació a la neteja degut a factors com l’alta calor, la manca de pluja i l’estiu. Explica que s’està actuant d’urgència i ja fa 3 setmanes que s’està fent amb aigua en diferents carrers.

-      Reconversió de locals; Josep Antoni Valilla insisteix en la possibilitat de reconvertir locals en habitatge quan es donin les condicions de cèdula d’habitabilitat, respecte de la densitat edificable i respecte de l’eix comercial. Demana, si es veu que hi ha possibilitat, un calendari. Toni Subirà explica que ja es té una empresa que està fent l’estudi neutral per avaluar si en casos determinats es podria fer. L’estudi es preveu completat el juny 2023.

-      Coloms: tècnicament s’ha explicat que els resultats de la dispensació de pinso per esterilitzar els coloms, no es veuen fins al cap de 4 o 5 anys de la seva aplicació. El tractament s’ha iniciat aquest any, per tant encara hem d’esperar. De totes maneres, es realitzarà un cens a finals d’any per veure la seva evolució. El problema d’aquest i d’altres punts on hi ha una densitat elevada de coloms, és que per moltes campanyes de sensibilització que fem des de l’ajuntament, hi ha molta gent que els continua alimentant. En diverses ocasions s’ha parlat amb les persones que alimenten els coloms en el punt de la Biblioteca, i tot i que entenen els motius pels quals no s’ha d’alimentar els coloms, amb el temps ho continuen fent. Demanem la col·laboració de la ciutadania perquè ens informi dels horaris per tal que la policia local pugui aixecar acta i iniciar expedient sancionador, ja que es tracta d’una infracció de l’ordenança reguladora de tinença d’animals. 

BANYERES-SOLIMAR-NOU PREMIÀ

-      Carrer Barri Banyeres: L’associació demana que es condicioni un terrenys on han plantat vegetació només al costat de les voreres i s’està convertint en un descampat de deixalles. Les canyes i males herbes estan tornant a créixer.

-      Rotonda: Es demana pel manteniment dels arbres, hi ha 2 alzines que ja estan seques. Es comenta que es farà seguiment ja que el manteniment durant el primer any és de la Diputació. També es comenta que la grava que envolta la zona enjardinada no està compactada i s’escampa de la calçada. Respecte la zona de l’aparcament provisional Fernando Izquierdo exposa que l’aspecte és lamentable.  Toni Subirà explica que s’estan plantejant fer un mur similar al que hi ha. Respecte la calçada del Camí del Mig (costat del dipòsit d’aigua) segueix pendent de reparació. Toni Subirà contesta que s’ha fet una licitació i que aquesta ja està aprovada. En relació al quadre elèctric, Fernando Izquierdo explica que tot i que la tapa de protecció ja s’ha posat, falta precintar aquesta tapa, posar dos cargols i tapar la planxa. Proposa en el comptador posar una tapa de plàstic per tal que no sigui accessible des de l’exterior. S’explica que l’enginyer ja ha anat a mirar-s’ho. També es pregunta pel fil que hi ha penjat a l’estació de control mediambiental. S’explica que es vol tenir lectura també de nit per tant de dia funciona amb llum solar i de nit amb electricitat. Quan es tingui la lectura feta es canviarà d’ubicació. Respecte els pals de fusta demanen que es faci pressió a les companyies de serveis per tal que es treguin.

-      Neteja: Fernando Izquierdo exposa la impressió desfavorable respecte la neteja. Toni Subirà explica que h ha en marxa la licitació pel nou contracte de neteja.

-      Solar Antoni Gaudí: L’AAVV insisteix en la neteja d’aquest solar abandonat. Des de l’ajuntament s’ha requerit al propietari, ja que és un solar privat.

-      Nous contenidors: alguns veïns opinen que el sistema és desfavorable ja que alguns veïns deixen la brossa al costat del contenidor. Els veïns demanen que es sancioni. L’Alcalde explica que cal incrementar els residus reciclats en origen. La tasca dels agents de paisà es publica cada mes, han començat molt amb patinets, però seguiran amb altres temes.

-      Coloms: També hi ha problemes amb coloms, que s’ha tractat anteriorment.

-      Seguretat: Els veïns de Domenech i Montaner demanen que es sancionin els cotxes mal aparcats cada tarda. També demanen més presència policial. També demanen resposta a la instància presentada el 17/08, encara no contestada. Toni Subirà explica que la policia va avisar els veïns que va poder localitzar, ara està l’expedient a Mossos. Proposen càmeres de vigilància.

-      Conflicte veïnal: Es comenta un cas de conflicte veïnal, l’alcalde ja ha parlat amb la família afectada, però sense denúncia no és possible actuar.

GAS

-      Festes de barri: Carme Fontanet exposa la importància de les festes de barri com espai de convivència i acció cultural entre els veïns i veïnes. Demanen incrementar la partida actual de 5.000 € que hi ha per a tots els barris. L’Alcalde explica que s’està fent una negociació interna del pressupost amb previsió d’incrementar la partida. Després hi haurà la negociació política de la proposta de pressupost 2023.

-      Locals AAVV: Demanen un local municipal al Gas. Es planteja la possibilitat de compartir amb el CAP. S’explica que han de començar obres als edificis del Gas per fer un centre d’empreses i la casa de la dona.

-      Seguretat vial: Demanen valorar la situació de la carretera de Premià de Dalt que a les cruïlles que tenen cotxes aparcats a la dreta hi ha poca visibilitat. Toni Subirà diu que aniran a mirar la cruïlla i explica que s’han anat posant aparcaments de motos a la cruïlla per guanyar visibilitat. També hi ha poca il·luminació a la carretera de Premià de Dalt cruïlla amb Gran Via.

-      Milà i Fontanals: l’associació exposa que tot i haver posat el senyal de prohibició de la circulació, hi ha cotxes que no ho respecten. Toni Subirà exposa que amb el cartell dissuasori ha millorat i que el trànsit ha tingut un augment petit. S’informa que s’està posant en diferents carrers el control del nombre de vehicles.

-      Senyal prohibició vehicles de 3,5 T: Carme Fontanet exposa que s’ha col·locat un cartell incrementant la circulació d’aquest vehicles pel barri. S’explica que el que es fa és que es prohibeix que passin, no al revés.

-      Paneroles: tècnicament s’explica que l’última desinsectació en aquesta zona es va realitzar el 13 de setembre. En cas que detectin la presencia de paneroles en la via pública, ens poden enviar un correu electrònic a salutpublica@premiademar.cat per gestionar la incidència.

-      Contenidors: Carme Fontanet exposa que manquen contenidors a la part alta de la Gran Via.

-      Voreres aixecades: Carme Fontanet recorda que la vorera està aixecada a la gran Via alçada del número 66 i també resta pendent els forats als sots dels arbres a la Gran Via 46-48.

-      Zona vermella: Es segueix reclamant més control de la zona vermella. 

EL PALMAR

-      Pilona: Honorato Campos exposa que segueix sense arreglar la pilona d’Enric Borràs amb Torrent Castells i protector del carril bici. El tècnic ha avaluat que és millor com està ara pel fer el gir. En tot cas, s’acorda anar-ho a mirar in situ.

-      Palmar: l’associació pregunta si es buidarà l’esplanada de cotxes quan s’acabin les obres. S’explica que al projecte de la NII ja surt dibuixat sense entrada de cotxes venint des de la NII, i que també es va proposar es fessin una integració entre els dos parcs. Es demana comptar amb els veïns quan es faci el projecte del Parc del Palmar. A banda, dins del Palmar, hi ha tolls d’aigua freqüents i problemes amb el rec. Toni Subirà diu que encara no hi ha projecte, però que és un tema pendent de fer.

-      Baranes: es demana revisar les baranes (passamans) del pas a la platja (davant dels Mossos) i manteniment general del pas soterrat. S’acorda anar a veure-ho.

-      Soroll: Hi ha queixes de veïns de música al parc del Palmar a la nit. També hi ha un terreny passat els Mossos que posa “bombes” per espantar els ocells, sense tenir en compte l’horari ja que també ho fan de nit. S’explica que és terreny del Masnou i es demana que es parli amb la policia del Masnou.

-      Reparació llums del Passeig de la platja: Hi ha vandalisme. Toni Subirà explica que a la nova licitació de l’enllumenat s’ha posat el manteniment d’aquests llums de manera que es farà el manteniment continu.

-      Valoració dels canvis per a la pacificació de trànsit: Toni Subirà explica que la valoració és positiva, s’ha guanyat aparcament i alguns veïns ens han fet arribar que estan d’acord, el “feeback” general que es té dels veïns és bo.

Zona vermella: Honorato Campos exposa que la zona vermella d’aparcament de veïns els queda lluny dels habitatges, demanen canviar la zona vermella on està ara la blava i al revés.