ACTA REUNION 21 NOVIEMBRE


AGENDA URBANA

Anna Font, cap de l’àrea de Territori, explica la feina que s’està fent en relació a l’Agenda Urbana. El 2015, la ONU aprovà l’Agenda 2030 sobre el Desenvolupament sostenible. El 2016 va aprovar la nova agenda urbana vinculada a l’objectiu núm. 11 sobre ciutats i comunitats sostenibles, per abordar com han de créixer les ciutats i ser sostenibles. Amb aquest marc de referència s’han creat les agendes urbanes europea, espanyola i el 2022 l’agenda dels pobles i ciutats Catalunya 2050. Ara toca continuar i fer-ho a nivell local. Cada municipi ha de dir com vol créixer i com vol ser en el futur. Alhora, per poder presentar-te a projectes europeus has de disposar d’un marc estratègic i l’Agenda Urbana local dóna aquest marc. Ajuntament està realitzant aquesta Agenda amb el suport d’una empresa especialitzada. Es tracta d’un nou plantejament per a les generacions futures amb horitzó 2030 i 2050. es poden encabir totes les accions vinculades ala ciutat: mobilitat segura, zones verdes, definició d’un nou POUM.

El que s’ha fet fins ara és: analitzar la documentació tècnica, realització de sessions tècniques i de regidors, tant d’anàlisi i recollida de dades, com de plantejament de línies d’actuació, sessions amb la ciutadania i formularis web per poder fer arribar les necessitats i projectes d’actuació. Serà un Pla que no estarà tancat sinó que s’anirà revisant en funció del context. L’Agenda Urbana de Premià de Mar ha de donar les grans línies d’actuació dels propers anys

S’acorda fer una reunió específica amb les associacions de veïns sobre Agenda Urbana on explicar el que es vagi avançant.


SANTA MARIA-SANTA ANNA – TIÓ

Tot i que l’entitat no ha pogut assistir es comenten uns temes que l’entitat havia presentat a l’ordre del dia:

-          En relació a les llambordes del Torrent Santa Anna, els tècnics van quedar amb Premià de Dalt que ells farien dues cruïlles i l’Ajuntament de Premià de Mar dues més. La brigada municipal ja va fer es dues que tocaven a l’estiu del 2021 quan es van canviar els bancs; falten les de Premià de Mar. Es reclamarà. 

-  Coloms biblioteca i carrer Mallorca: Aquest mes s’han instal·lat unes proteccions en les finestres de la biblioteca per evitar que els coloms reposin en els diferents punts detectats. Aquest és un dels punts on diverses persones els alimenten. Malauradament, tot i la campanya de sensibilització per evitar que les persones els alimentin, encara hi ha gent que ho continua fent. A finals d’any es farà un cens de la població de coloms, per tal de valorar els resultats obtinguts amb el tractament de pinso esterilitzant, i es valorarà si es necessari moure els dispensadors de pinso en altres punts conflictius o bé incrementar el nombre de dispensadors

Respecte la brutícia ocasionada pels coloms, Toni Subirà explica que s’han fet molts esforços per buidar carrers i fer neteges en profunditat; el fet que no hagi plogut durant tants mesos ha complicat la situació.


AVECA

-          Carrers que es preveu rehabilitar: Toni Subirà explica que del carrer Aurora ja s’ha fet el projecte. S’ha sol·licitat una subvenció a la Diputació que està pensada per zones del casc antic i eixos comercials.

-          Transmesa: Toni Subirà explica que es va fer un procés de participació i es van fer 5 àgores públiques en diferents barris. Josep Antoni Valilla exposa que els veïns del carrer volen que la zona verda sigui davant de les cases i els pisos als laterals de Riera i carretera. Ara està pensat en forma de ela. Toni Subirà explica que aquest tema de  moment està parat.

 -   Regeneració platges: S’explica que el Ministerio va dir que no es podia tirar endavant fins previsiblement novembre del 2023 per un tema de saturació de les licitacions.

 -          NII: Es pregunta per les novetats. Toni Subirà explica que divendres passar es va fer una reunió amb tècnics per anar definint el projecte i els diferents detalls. Es vol aprovar al gener. Quan es tingui el projecte, des de l’Ajuntament s’ensenyarà als veïns i veïnes. 

-          Informació sobre els pisos ocupats: La policia no pot entrar en un habitatge ocupat sense una ordre judicial, cosa que crea malestar en els veïns i insatisfacció a la mateixa policia. Actualment s'accelera la concessió de l'ordre judicial, ja que el jutge de guàrdia, en el cas d'ocupació de l'habitatge habitual, la concedeix immediatament. Per això és molt important, la denúncia a la policia, a les primeres hores de l'ocupació, per part del propietari, o dels veïns, quan detectin que hi ha una ocupació. Amb la companyia elèctrica s’està en contacte per aconseguir que tallin la llum. 

-          Poda: Enguany es fa poda de “manteniment”, no es fa brocada total per tal de prevenir a la primavera estiu l’efecte illa de calor i crear espais d’ombra. Josep Antoni Valilla explica que de la manera que s’està fent la poda si hi ha molta branca, aquestes, en créixer, envaeixen les finestres de les cases i que la gent es queixarà. Toni Subirà explica que s’ha d’alternar el tipus de poda perquè si es fa cada any es malmet l’arbre. 

-          Coloms: es demana informació. S’explica que el mes de febrer va iniciar-se el tractament amb pinso per esterilitzar els coloms. els resultats es veuen al cap de 4 o 5 anys. Per exemple a Barcelona es va començar el 2017 i ara hi ha uns resultats de reducció del 50%. 

-          Incivisme: Durant els mesos d’agost i setembre, la Unitat d’Intervenció Cívica ha actuat sobre 320 infraccions als carrers de Premià de Mar, en la seva majoria a persones que conduïen patinets elèctrics i bicicletes. En concret, 170 de les 320 infraccions estan vinculades amb aquests supòsits. A molta distància, amb 55, segueixen les de circulació; amb 30 les detectades en relació amb gossos, com ara no recollir les caques; amb 20 els estacionaments indeguts a zones vermelles de residents, 11 són per abocaments d’escombraries fora dels contenidors, o de mobles i trastos vells al carrer, i 4 infraccions vinculades amb estupefaents. Les 30 infraccions restants són per diversos supòsits recollits a les Ordenances municipals. 


BANYERES-SOLIMAR-NOU PREMIÀ

-          Paneroles: es comenta que el c/Jaume Balmes i el c/Torres i Bages és un dels punts conflictius per la presència de paneroles, i per aquest motiu es realitzen tractaments amb molta freqüència. Al llarg de l’any s’han realitzat 8 tractaments en al xarxa de clavegueram del c/Jaume Balmes: 5 de gener, 19 d’abril, 12 i 27 de maig, 14 de juny, 20 de juliol, 31 d’agost, 6 d’octubre. En cas que detectin la presencia de paneroles en la via pública, ens poden enviar un correu electrònic a salutpublica@premiademar.cat per gestionar la incidència. 

-          Patinets: s’informa que se segueixen multant els infractors. 

-          Coloms: Fernando Izquierdo demana que es netegin les voreres amb aigua a pressió. 

-          Voreres amb vegetació: hi ha voreres que la vegetació de les vivendes sobresurt i pot causar danys a les persones que van per la vorera. Es posen exemples. Per la zona entre Gran Via cap al mar, Capitans de Mar, carretera de Vilassar de Dalt i carrer dels Batlles, s’explica que n’hi ha vàries. Toni Subirà explica que des de l’Ajuntament el que es fa és primer s’avisa i sinó es denuncia. Els agents cívics passaran a fer la campanya de bardisses per particulars cm cada tardor-hivern. 

-          Passos de vianants: Fernando Izquierdo explica que el pas de vianants de creua el carrer de la Plaça, des de la vorera de l’ambulatori fins la vorera de la farmàcia, té  la vorera de la part de l’ambulatori amb unes rajoles vermelles que es veuen fàcilment però a l’altra banda hi ha un desnivell per indicar l’ample del pas de vianants amb les mateixes rajoles que la resta de la vorera, cosa que fa difícil donar-se compte del desnivell i ha provocat caigudes de gent gran. S’ha de trobar una solució. També, el pas de vianants del carrer de la Plaça amb Gran Via s’hauria de pintar de pintura blanca per seguretat. 

-          Seguretat: Trencament de vidres i danys a vehicles. Han augmentat els delictes contra la propietat dels vehicles a tot el municipi, encara que han disminuït els robatoris a domicili. Hi ha policies de paisà i cotxes sense distintius de policia que vigilen a les nits. Les mesures ja estan donant resultat. Pel que fa als danys patits la nit del 4 al 5 de Novembre pels vehicles aparcats al tram del Camí del Mig, situat entre el carrer Sant Ferran i l'aparcament provisional sobre la rotonda, Fernando Izquierdo explica que en la situació actual d'aquest aparcament provisional, que encara que és un tema que concerneix l'Ajuntament, els veïns no se senten segurs a deixar-hi els cotxes, ni pels cotxes ni per ells mateixos. Per això, demana que es faci l'aparcament definitiu de què es va parlar amb els veïns, durant les obres de la rotonda. 


GAS

-          Zona esbarjo de gossos: Carme Fontanet exposa que cada tarda a la zona de gossos de la Plaça Santa Rosa hi ha gent menjant i bevent i fent soroll. Explica que hi ha cartells però no estan servint ja que la gent i els aldarulls i escàndols hi són igual. A més al costat hi ha un parc infantil. Estan fins més tard de les 22 h. La policia local té coneixement de les queixes. Els veïns demanen que es canviï d’ubicació el “pipican”, tot i que també es diu que no és pels gossos que hi ha els aldarulls sinó que és una zona de trobada per menjar i beure. Pregunten sobre quina solució l’Ajuntament dóna al respecte ja que fa molt de temps que dura i si s’instal·laran càmeres de seguretat. 

-          Carril bici: El carril bici de la Gran Via, la part que està entre el club de Tennis i la Carretera de Premià de Dalt no està ben senyalitzat. Carme Fontanet comenta que la gent no entén com funciona. Toni Subirà diu que es mirarà de reforçar la senyalització. 

-          Asfaltat: Els veïns volen saber quins criteris s’han tingut en compte a l’hora d’asfaltar, ja que un dels carrers amb l’asfaltat més malmès és el Passatge Dòria i no s’ha asfaltat. Tècnicament s’exposa que la prioritat ha estat tenint en compte el volum de circulació del carrer, el carrer Dòria és un carrer de aixa circulació i al barri del Gas s’han asfaltat altres carrers en pitjor estat i amb intensitat de circulació. Toni Subirà explica que han fet una licitació que ha agrupat tots els asfaltats que hi havia i que ara esperen ser més àgils amb el conveni que es signa amb ACM. Carme Fontanet diu que ara hi ha més trànsit i que és un carrer estret i amb voreres estretes, Toni exposa que quan es tingui oberta la sortida de l’autopista que han de fer, el trànsit canviarà i hi haurà reducció de trànsit en aquests carrers. 

-          Zona vermella: insisteixen que ha de continuar, fa uns dies la policia de paisà va estar posant multes i volen que es continuï. 

-          Neteja riereta Torrent Castells: Pregunten per la sol·licitud de neteja de l’espai per part de l’Agencia Catalana de l’Aigua. Toni Subirà diu que reclamaran de nou a l’ACA. 

-          Voreres: insisteixen que s’arregli la vorera aixecada a la Gran Via alçada número 66. 

-          Contenidors: Falten en diverses zones del barri. Toni Subirà explica que a la nova licitació que s’està fent sobre neteja viària s’inclou un mapeig per determinar on es necessita. 

-          Poca il·luminació: a la Gran Via a l’altura de la carretera de Premià de Dalt. Toni Subirà explica que és un tema que està pendent. Actualment el contracte de manteniment de l’enllumenat es troba en fase d’adjudicació. 

-          Forats als arbres: recorden que hi ha forats a l’Av. Roma i a la Gran Via a l’altura del número 46-48 d’on surten rates. Es farà repàs dels forats i desratitzar la zona. 


EL PALMAR

-      Pilona: Honorato Campos exposa que segueix sense arreglar la pilona d’Enric Borràs amb Torrent Castells i protector del carril bici. Toni Subirà diu que els tècnics ho van descartar. Honorato Campos exposa que si no és possible treure’l proposa almenys treure un aparcament de cotxe per millorar el gir.

-      Parc del Palmar: Toni Subirà explica que està previst treure els cotxes de la Salle Sud en el moment que acabin les obres.

-      Pas soterrat: Honorato Campos recorda que el passamans està tot rovellat de la rampa de sortida a la platja. També el muret del darrere de la zona de la brigada pregunta com està i com s’endreçarà l’espai.

-      Poda arbrat Torrent Castells: Honorato Campos exposa que no s’ha fet. Tècnicament s’explica que s’ha començat pels carrers on es col·locaran els llums de nadal i que aquest any la poda que es fa és de manteniment, no es fa brocada total. També exposa que s’ha de vigilar amb els escocells dels arbres, hi ha arrels aixecades.

-      Hort del Masnou: els veïns encara senten el soroll dels estampits provinents de l’hort del terme municipal del Masnou. S’explica que la policia va posar-se en contacte amb la policia del Masnou.

-      Nivells acústics: Sol·liciten els nivells acústics del barri, així com la normativa d’aplicació a Premià de Mar. Hi ha problemes amb el gimnàs del tennis. Toni Subirà explica que no hi ha un mapa acústic específic, són les ordenances i les lleis en relació al soroll. Es farà arribar l’ordenança.

-      POUM: sol·liciten la classificació urbanística de tot el Torrent Malet i resta de zona industrial, així com si ha existit alguna modificació. A Torrent Malet hi ha diverses finques amb diferents qualificacions (clau 5 equipaments, clau 15 terciari, clau 14 industrial, clau 11 volumetria definida) i classificacions de sòl (urbà consolidat/urbà no consolidat/urbanitzable). Toni Subirà contesta que s’enviarà l’enllaç a l’actual POUM. 

-      Mesquita: Els veïns demanen informació de la possible mesquita al Torrent Malet. Toni Subirà explica que la comunitat musulmana ha comprat un local, ja que s’han dividit. L’ús religiós és admissible en aquesta zona. 

-      Danys de la senda: Té el clavegueram per sot , el col·lector ve per sobre del Palmar i gira i travessa la carretera. Des de l’associació de veïns aniran insistint en aquest tema.


CAN FARRERONS

-   CAN FARRERONS

- Places de discapacitats en rotació: els veïns del barri es queixen que no es fa rotació en les places de discapacitats amb horari reduït.

-      Rates: varis veïns s’han queixat de veure rates pel carrer Joan Prim i a les illes de contenidors d’enric Granados, Joan Prim i Jacint Verdaguer. En relació a la presència de rosegadors en aquesta zona, es va detectar que els rosegadors accedien al centre de transformació d’Endesa situat en el c/Enric Granados, 54. Es va avisar a Endesa per tal que ho comprovessin i realitzessin les actuacions de tapar els diferents punts d’accés per evitar les molèsties que els veïns de la zona ens van comunicar. Endesa ens ha comunicat que  han programat un descàrrec pel proper dia 16/11/2022 al transformador del carrer Enric Granados, 54 per fer una actuació de segellar tots els forats del Centre de transformació MA71624 per evitar que entrin rates, i també realitzaran una neteja. Per part de l’ajuntament, s’ha avisat a l’empresa de control de plagues per tal de desratitzar la xarxa de clavegueram d’aquesta zona. Els tractaments s’han realitzat en les següents dates: 12 de setembre, 6 d’octubre, 28 d’octubre i 7 de novembre. 

-      Bus i papereres: Maribel Fernàndez explica que de moment, amb el canvi realitzat, no hi ha tant aldarull.S’exposa que des de la plaça Dr. Ferran i fins a la NII només hi ha una paperera. 

-      Asfaltat: Maribel Fernández exposa que l’asfaltat no ha arribat a una zona de pas de vianants entre la Taperia i el Parc i que està molt malmès.