ACTA REUNIÓN 30 ENERO

MILLORES DE SEGURITAT

Toni Subirà informa que ja s’han instal·lat noves càmeres de seguretat al carrer Núria i Ramon i Cajal que es sumen a les ja existents. Per instal·lar una nova càmera primer s’ha de justificar i argumentar la necessitat. A la proposta de pressupost que es fa pel 2023 es preveu seguir amb el desplegament. En total hi ha 35 (incloses les dels edificis de la policia i Ajuntament).

També s’informa de la incorporació de 6 nous agents de la policia local.


TEMES COMUNS

Manca d’especialistes als CAPs de Premià de Mar:

S’exposa que els especialistes que hi havia al CAP de Premià de Mar abans de la pandèmia van desaparèixer durant la pandèmia i no han tornat. Joaquin Ortiz informa que es va tancar l’ambulatori de Premia de Dalt perquè s’havia de fer un nou CAP i al final només hi ha pediatria, metges de capçalera i 2 serveis més. Hi ha preocupació al barri. Es pregunta per la gestió feta per part de l’Ajuntament. Pilar Guardeño explica que fins ara havíem pogut tenir especialistes al CAP, però que no és el normal, ja que el model que té CatSalut a la primària és no contemplar especialistes als CAPS i aquests estan als CUAPs. En el nostre cas, el CUAP es troba a Mataró i allà estan tots els especialistes junts. S’explica que els CUAPs van per regió sanitària. En tot cas, des de l’Ajuntament s’han reunit amb responsables de salut de la Generalitat. Honorato Campos opina que des de la Generalitat no es preocupen per la primària. L’Alcalde explica que abans de la pandèmia es va demanar cessió d’un espai per ampliar el CAP però que es va dir que només es cediria supeditat a posar especialistes. Ovidi Huertas exposa que els pobles grans tenen el CUAP al mateix poble però aquí el problema és que has de desplaçar-te a un altres poble i és un problema per la gent gran. Exposa que el model es pot canviar.

L’Alcalde exposa que si hi ha iniciatives ciutadanes, des del consistori s’adheriran i explica que amb la obertura del nou CAP el personal sanitari segueix essent el mateix que abans de la seva obertura. Des del barri Santa Maria-Santa Anna Tió s’estan reunint i hi ha una sèrie de propostes  entre elles poder parlar amb algú de CatSalut.

Pilar Guardeño explica que les urgències no les trauran, es dóna servei a Premià de Mar i també Premià de Dalt. Joaquin Ortiz diu que segueix sense haver urgències al CAP de Premià de Dalt.

AVECA

- Port: En relació a la regeneració de platges, el conveni obliga a refer les platges. L’Alcalde explica que l’any passat es va fer en temps i forma i a més va venir la Generalitat per explicar què es transvasava de Llevant. Respecte l’obra del Ministeri, que ja han sortit els plecs i està l’obra adjudicada, però les obres no començaran fins octubre de 2023. No volien començar si les obres acabaven agafant la temporada de platges i com ha estat el cas, s’endarrereix a la tardor.

-          Locals buits: S’insisteix a demanar que locals buits que compleixin els requisits de cèdula d’habitabilitat, no excedir en densitat edificatòria i no ubicació en via comercial puguin reconvertir-se en habitatges. Es demana el calendari d’actuació. S’ha convidat Xavier Gallén que explica un exemple de Can Pou. L’Alcalde explica que la Diputació de Barcelona ha rebut l’encàrrec de fer un recorregut i fer un estudi de viabilitat. L’estudi ja està encarregat. En tot cas, ha de passar per ple ja que és un canvi de planejament urbanístic. Les conclusions aniran al PLH. Toni Subirà explica que en casos concrets es poden platejar fer-se de maner puntual, però cal que s’entri una instància de sol·licitud. Ovidi Huertas explica un cas concret del seu barri.

-          Can Sampere: L’AVECA pregunta si hi ha algun projecte previst en relació a Can Sampere. El govern té voluntat d’expropiar. Però no expropiaran fins que no hi hagi ningú.

-          Rehabilitació de carrers: L’entitat demana pel pla de rehabilitació de carrers i en concret en relació al casc antic. Toni Subirà explica que es farà carrer Aurora i Sant Pau. S’ha demanat una subvenció i està concedida per part de la Diputació. El carrer Joan Prim també cal fer-lo. La prioritat és per la situació del clavegueram. S’ha fet molta feina sobretot en relació als aiguats per evitar que l’aigua entri a les cases.

-          Cavalcada: es demana per part de Pepita Pla incrementar els diners de la cavalcada de reis per la comparsa dels pastorets.

-          Brutícia dels coloms: L’Alcalde explica que s’han fet actuacions de neteja específics. Carme Fontanet demana pels resultats del pinso esterilitzador. Luz Cánovas explica que els resultats es poden veure al cap de 7 anys amb una reducció de la població d’un 50%. el pinso que es dóna només el poden menjar els coloms, per la mida que té. Es fa una disparada a primera hora, no sempre es dóna anticonceptiu, a la primavera sí, però ara no perquè no és època reproductiva. Ara s’ha instal·lat un quart dispensador al costat de la biblioteca ja que n’hi ha molts ja que allà algú els dóna de menjar. En els casos que es detecta, s’intenta fer mediació, ja que costa que la gent que dóna de menjar deixi de fer-ho. Mediadors de l’empresa ja han fer tasques de mediació, els agents cívics també ho fan. Josep Antoni Valilla proposa sancionar. Si hi ha algun focus es pot contactar amb salutpublica@premiademar.cat  per poder fer alguna acció determinada en funció de la situació concreta. Es comenta a la platja del Pla de l’Os i a Llevant hi ha molts.

BARRI BANYERES-SOLIMAR-NOU PREMIÀ

 -          Rotonda: Fernando Izquierdo pregunta per l’aparcament de la nova rotonda, ja que requereix una ordenació. Es demana pel calendari d’execució. L’Alcalde explica que es va fer una plantada d’arbres perquè des de mediambient es farà l’arranjament, independentment de l’aprovació del pressupost. Fernando Izquierdo també demana per la retirada dels pals de fusta que han quedat. Es demana que es faci el que sigui necessari per fer que es treguin per part de la companyia. Respecte la parada d’autobús, Fernando Izquierdo exposa que manca un banc i una marquesina.

-          Sortida de l’autopista: Els veïns demanen conèixer les propostes que es barregen actualment per la nova sortida de l’autopista, el calendari i l’impacte sobre la circulació. L’Alcalde ha demanat a la Generalitat que en cap cas utilitzi la rotonda com a distribuïdor de la circulació. Hi ha la licitació en marxa i en el projecte ja es sol·licita una solució alternativa. Per tant, serà en un altre lloc però no en aquesta rotonda. Respecte la NII, l’Alcalde explica que en el projecte les rotondes ja estan dibuixades i es va demanar una transició des de la NII cap al Parc del Palmar i faran un degradat i quedarà integrat. A més, el terreny de RENFE al costat de l’estació està dibuixat com a aparcament fins a l’estació. En aquest projecte hi ha bones relacions amb la Generalitat, en aquest sentit la setmana vinent hi ha una nova reunió amb els tècnics. El projecte de la NII va molt avançat, el projecte de les sortides de l’autopista va més lent, han fet la licitació del projecte, s’ha demanat que s’entri al polígon Buvisa des de Teià.

-          Contenidors: Fernando Izquierdo pregunta com es valora la prova amb els contenidors amb targeta. Comenta que s’han posat a prop de la rotonda i hi ha gent que va a uns altres contenidors, també han detectat que hi ha gent que deixa la brossa a terra. Creuen que no ha estat un bon punt per fer una prova pilot. Toni Subirà recorda que d’avui al 2030 hem d’incrementar un 40% el reciclatge, sinó hi haurà multes provinents d’Europa. Comenta que hi ha dos formes: o el porta a porta o els contenidors intel·ligents. Es va valorar que per la idiosincràsia de Premià de Mar s’apostava per la segona opció. Hi haurà sancions per poder-ho assolir. Es comenta que els contenidors de Ramon i Cajal estan permanentment plens de brossa. Hi ha un problema d’incivisme també. En aquest contracte de 5 anys s’aconsegueix resoldre algunes coses com la reducció dels caps de setmana, la limitació de la càrrega en algunes zones o només en una banda del carrer. S’explica que les zones dels contenidors es mantenen i el rebuig es redueix.

-          Paneroles: Tècnicament s’explica que al llarg de l’any s’han realitzat 8 tractaments en al xarxa de clavegueram del c/Jaume Balmes: 5 de gener, 19 d’abril, 12 i 27 de maig, 14 de juny, 20 de juliol, 31 d’agost, 6 d’octubre i el 8 de novembre. Per altra banda, tenim localitzats els punts més crítics en relació  a la presencia de plagues i durant tot l’any es revisen i es realitza tractament en cas que l’empresa de control de plagues en detecti.

-          Transmesa: Toni Subirà comenta que el tema està parat, pendent de consens polític. Es requereix majoria absoluta del ple per a la seva aprovació.

-          Voreres: Fernando Izquierdo recorda que hi ha pendent la modificació de la vorera del pas de vianants entre el CAP i la farmàcia en que haurien de canviar-se els panots de la banda de la farmàcia i posar-les com la zona del CAP. S’han canviat en altres llocs i fa que no es rellisqui i aquí és perillós sobretot per la gent gran. Toni Subirà explica que la prioritat és primer fer allà on no és accessible.

-          Limitador de velocitat: De moment es substituiran les peces que falten per unes de noves. Fernando Izquierdo demana si es pot arribar a posar de ciment.

GAS

 -          Zona d’esbarjo de gossos: Els veïns es queixen de les molèsties i els soroll que provoca l’espai. S’insisteix que cal canviar de lloc la zona d’esbarjo on no pugui molestar i a veïns ni a infants que juguen al parc del costat. S’explica que al novembre es van fer uns tallers a la zona dels gossos que acaben ara. El que han detectat les terapeutes que feien es tallers és que en aquesta zona el problema són els usuaris amb una casuística concreta. No tenen la intenció de marxar ni que es tregui la zona d’esbarjo. Luz Cánovas ha demanat que l’empresa faci un informe detallat sobretot de la plaça Santa Rosa, tot i que es detecta que el problema no és dels gossos. Carme Fontanet demana si no pot anar la policia. S’explica que la patrulla ha anat i també de paisà. A més la neteja es fa a la tarda per dissuadir.

-          Escocells: Es demana tapar els escocells. Demanen visita dels tècnics. Toni Subirà explica que han anat a mirar-ho. Ara s’han descotonat uns quants per sembrar. Si hi ha algun cas concret es pot mirar, però si es posa cautxú en un arbre aquest es danya. Es pot quedar amb el tècnic per veure temes concrets.

-          Pòsters de fusta i formigó: També cal revisar aquest tema en el barri per tal de soterrar els pòsters de fusta existent a les voreres prop de les cases. I el cablejat elèctric, que és un tema recorrent que les companyies de telèfon ho posen com volen.

-          Asfalt del carrer Dòria: es demana millorar-ho.

-          Plaça Joan Coromines: Carme Fontanet pregunta si hi ha previst fer alguna actuació. Toni Subirà explica que el projecte no està fet encara, però que tenen clar que s’ha de fer. L’Alcalde exposa que es pot anar fent manteniment i fer algunes actuacions concretes, tot i que els agradaria fer un projecte integral però això anirà més lent.

-          Rates: tècnicament s’explica que mensualment l’empresa de control de plagues revisa la xarxa de clavegueram de diferents trams del municipi, es controlen els punts on s’ha fet tractament per comprovar si s’han de reposar i atenden els diferents avisos per presència de plaga. Ja es realitza un control i seguiment per mantenir controlades les diferents plagues. Des de principis d’any, s’ha realitzat tractament en diferents punts d’aquesta zona. En cas que vegin rosegadors o paneroles en una zona concreta, poden enviar un correu electrònic a salutpublica@premiademar.cat.

-          Pas de vianants a Av. Roma: Tècnicament es comenta que es pintarà un pas de vianants a Av. Roma amb Roger de Llúria.

-          Senyal dels contenidors: L’entitat proposa posar un senyal semblant al que tenen a Vilassar de Mar (es mostra fotografia) perquè la gent no deixi trastos a la vorera i menys a les parets de les cases. Concretament a l’Av. Roma cada dia deixen trastos a la paret d’un veí. Es valora en positiu.

-          Riereta: Carme Fontanet pregunta com s’està gestionant. Toni Subirà recorda que és competència de l’ACA i que li estan reclamant, diuen que ho faci l’Ajuntament i després ja es veuràs, però és competència seva.

-          Premià Actua: Expliquen que alguna cosa ha passat ja que ara és més complicat per accedir. Si algú es vol descarregar ara l’aplicació ja no pot. Es preguntarà a informàtica.

-          Local: demanen poder tenir alguna sala compartida al Gas, després de les obres que s’estan fent. Es mirarà.

-          Zona vermella: Tècnicament s’explica que dos agents fan controls tant del barri del Gas com del barri Maresme i denuncien els vehicles que no porten distintiu. Aquestes denúncies es publiquen mensualment a les xarxes de l'Ajuntament.


EL PALMAR

 -          Varis temes antics: Es recorda que hi ha temes pendents com variar el pintar de cediu el pas, el carri bici, moure el piló o treure l’últim estacionament. També la barana de sortida del pas soterrat de la platja. Es comenta que està previst fer aquests canvis la primera quinzena de febrer. Toni Subirà explica que ho tenien pressupostat, però que va haver un accident i es va haver de canviar la barana ja que es va trencar i era urgent. Tot i rebre després els diners de l’assegurança, cal fer primer la despesa per part de l’ajuntament.

-          Parc del Palmar: Es pregunta pel projecte de continuació del Palmar. Honorato Campos demana que quan es faci el projecte es tingui en compte els veïns.

-          Descampat de sorra: Toni Subirà explica que es vol fer zona vermella i que de moment els veïns van dir de no treure encara els vehicles, tot i que s’han ampliat el nombre de places per poder-ho fer, el nombre de places ja estan fetes.

-          Pas soterrani del Palmar: L’Alcalde explica que aquest no és un pas soterrat, és un pas d’aigua i no compleix amb els requisits de seguretat, el pas està a 100 metres.

-          Dret al descans: Honorato Campos exposa que al Palmar hi ha botellots i música a la nit. Sol·liciten que de tant en tant passi la policia. En el tennis també havia hagut algun tema però s’està mediant. I en relació a l’Andana, l’Alcalde explica que se li han fet requeriments, vol enviar una actualització amb tot el que s’ha fet i els requeriments.

-          Parada d’autobús Gran Via-plaça de la Flama del Canigó: Demanen per la possibilitat de posar un banc i que se’ls digui si es farà.

-          Bústia al barri: sol·liciten una bústia al barri.

-          Platja de Ponent i Descàrrega: pregunten si hi ha algun projecte per poder gaudir d’aquestes platges a l’estiu. S’explica que és molt difícil que arribi fins aquí la sorra que ve de Llevant, ja que no arriba per cobrir tot Premià. La manera hauria de ser amb el projecte de l’estat. L’Alcalde explica que les actuacions a la platja es fan amb un primer objectiu que es salvar les infraestructures, la prioritat es consolidar el que hi ha.

-          Zona Torrent Malet: pregunten si hi ha algun projecte. Toni Subirà explica que sí que hi ha per la zona de la Metal·logènia i fins els mossos, i queda la part de dalt que s’ha de desenvolupar.

-          Torrent Malet aparcament de motos: Expliquen que les motos entren sense accés i que és un perill. Demanen adequar l’accés de motos i que es pugui accedir.

-          Fira i festa major: Tècnicament s’exposa que els concerts de la nit tornaran a fer-se a la platja. Respecte la fira expliquen que el problema és a l’acabar la gent està pel barri amb ampolles i fent soroll. Pregunten per si es pot fer a Transmesa però no es pot fer allà. Sol·liciten vigilància per la fira. Toni Subirà explica que per festa major s’han arribat a tenir 4 patrulles.

 

TARTER MARESME

 -          Manca de neteja a les voreres i al voltant dels propis contenidors.

PREMIA CENTRE I CAN FARRERONS 

-          Inseguretat: Maribel Fernández diu que continuen els problemes d’inseguretat.

-          Carrer Pilar: Es felicita a l’Ajuntament per les gestions fetes per eliminar les plantes a la vorera del costat mar. Pregunten si es podria fer també a carrer Elisenda de Montcada.

-          Terrasses: Fer una revisió integral de l’ordenança.

-          Dr. Ferran: Maribel Fernández exposa que hi ha un vidre trencat a la parada de l’autobús. Pregunta quan es farà el carrer Santiago Rusiñol en una sola direcció. Toni Subirà diu que està pendent i que es coordinarà amb els veïns. Es farà una carta als veïns. Segueixen els problemes amb un bar que ara ha instal·lat un toro. 


SANTA MARIA-SANTA ANNA – TIÓ
 

-          Carrer Rosselló: Demanen arreglar la vorera, hi ha panots solts.

-          Carrer Girona: Es demana per la situació actual de les obres. S’explica que l’endarreriment ha estat perquè es va fer una licitació amb una empresa, i aquesta empresa ha fet fallida. L’empresa va avisar i va sol·licitar poder traspassar el contracte. Hi ha endarreriment però abans d’acabar febrer han dit que estarà acabat. La nova empresa fins i tot va veure que un sector no quedava prou anivellat i han aixecat una part per arreglar-ho, sens cost per l’Ajuntament.

-          Canvis de circulació: Hi ha hagut canvis de direcció i quan acabin les obres cal acabar de consensuar. Els veïns tenen una proposta alternativa a la de l’Ajuntament. Caldria fer una consulta als veïns. Toni Subirà exposa que l’objectiu és que Torrent Fontsana sigui d’una sola direcció perquè hi hagi més seguretat.

-          Local: demanen adequar el local que tenen cedit, sobretot climatització i pintura.

-          Autobús: s’explica que farà dues parades al barri per apropar l’autobús al màxim al nou CAP (Camí del Mig-Girona).