FIRA FESTA MAJOR

La Feria de atracciones va unida  a la Festa Major y casi todos los vecinos disfrutan de la misma, pero otros la sufren al tenerla próxima a sus viviendas por las molestias que ocasiona: ruidos, actos incívicos en las calles alrededor de la misma, incluso con daños a la propiedad, gritos y cánticos al regresar de la Feria, mayores problemas de aparcamiento etc.

Ello hace que los días de Feria sean un calvario para esos vecinos, ya que les impide hacer su vida habitual.

Cualquiera que sea la ubicación elegida por el Ayuntamiento, provocará un rechazo por parte de los vecinos afectados. Para disminuir ese rechazo, deben solucionarse las molestias antes indicadas y hacer un modelo de Feria mas amable para Premià de Mar, que tiene casi 30.000 habitantes en menos de 2 km2. Ello hace que no haya espacios disponibles donde ubicar la Feria sin que moleste a nadie.

En la ultima reunión de la COAV con el Ayuntamiento se plantearon una serie de medidas para disminuir las molestias:1)Rotación anual de la Feria entre los emplazamientos ya existentes y los que se pudieran reservar de futuro e incluso zonas compartidas con municipios vecinos, 2)Control centralizado del sonido, que permita reducirlo por la noche, 3)Horarios racionales de funcionamiento, 4)Mayor vigilancia policial por las calles aledañas, 5)Aparcamientos exclusivos para esos días de Feria

Otros factores muy importantes son: 6)Tamaño y sobretodo 7)Duración, no se puede entender, pensando en el bienestar de los vecinos, que la Feria tenga que funcionar durante 10 días o más, cuando lo lógico es que fuera cómo máximo de 5 días,

Ordre cronològic dels fets:

·         1 Febrer de 2016, reunió Equip de Govern (Alcalde i 3er Tinent Alcalde), representats dels Grups Municipals i representants de les AA.VV. L’Alcalde informa que degut a les obres del Port, la fira d’atraccions és possible que no pugui ubicar-se allà.

·         11 Abril de 2016, reunió Equip de Govern (Alcalde, 2n Tinent Alcalde i 3er Tinent Alcalde i altres), representats dels Grups Municipals i representants de les AA.VV. Cap AA.VV s’ofereix per tenir la fira d’atraccions en el seu barri. La COAV li diu a l’Alcalde que com a solució PUNTUAL PER AQUEST ANY, l’Equip de Govern triï la nova ubicació. L’Ajuntament comenta que descarta posar la fira en la Platja de Llevant per temes tècnics.

·         30 Maig de 2016, reunió AVV Barri Banyeres – Solimar- Nou Premià. S’informa als veïns que l’Ajuntament està negociant amb propietari de Can Estevet i firaires. L’objectiu és utilitzar els terrenys de Can Estevet per la instal·lació de la fira d’atraccions. Es realitza una votació per determinar la postura de AVV Barri Banyeres – Solimar- Nou Premià. El resultat és NO a la fira en els terrenys de Can Estevet, però s’informa que l’Ajuntament és sobirà i decidirà l’emplaçament i, fins i tot, no celebrar la fira.

·         Els veïns ens organitzem per recollir firmes i definir les pròximes acciones a realitzar com a protesta per ubicar la fira a Can Estevet.

·         3 de Juny de 2016, reunió amb el 3er Tinent Alcalde. Confirma les negociacions de l’Ajuntament per posar la fira a Can Estevet, considera que és el millor lloc. Confirma que segurament l’anterior ubicació es perdrà i una possible alternativa és la Platja de Llevant que no seria viable d’aquí a uns anys (2-4) perquè ha de intervenir Costes. Com a alternatives a Can Estevet es proposa zona industrial de Premià de Mar (Torrent Malet) i polígon Buvisa amb acord amb Ajuntament de Premià de Dalt. La seva resposta és negativa per falta de temps per realitzar les gestions necessàries. El president de AVV Barri Banyeres – Solimar- Nou Premià insta al 3er Tinent Alcalde a donar garanties de què la fira a Can Estevet sigui només per aquest any. La seva resposta és el compromís de l’Equip Municipal (i incloure també als Grups Municipals) perquè el pròxim any s’explorin alternatives.

Opinió:

Des de Febrer o abans (planificació projecte Port), l’Equip Municipal coneixia que el projecte del Port podia implicar perdre la ubicació de la fira d’atraccions. L’Ajuntament només ha explorat l’opció de la Platja de Llevant i terrenys de Can Estevet. La primera per temes tècnics és fàcil de descartar. Considero que el ventall d’opcions possibles és molt limitat i que s’ha realitzat una gestió pèssima per trobar solució aquest any.

Tothom som conscients que la fira és un tema complicat perquè tothom vol anar però ningú vol tenir-la al costat de casa seva. Exemple clar, cap AA.VV es va oferir a tenir-la i no només això, fins i tot, algunes van expressar amb rotunditat (enquestes i opinions de veïns) que no volien la fira en el seu barri.

En aquest punt, es realitza pressió sobre els veïns propers a Can Estevet per acollir la fira (a més, s’informa el més tard possible perquè no hi hagi marge de fer gestions). Per una banda, en tema emocional, estar en contra de la fira d’atraccions que fa gaudir als nens del poble és molt impopular. Per l’altra banda, no hi ha temps per cercar alternatives, sinó és aquí no es fa.

Considero que l’any vinent el problema continuarà, no sé si serà en el meu barri o en un altre. Em preocupa que no siguem capaços de posar cadascú una mica i resoldre aquesta problemàtica de forma adequada per tothom i durant uns anys.

Crec, sinó em corregiu, que cap partit polític portava en el seu programa res sobre el tema de com gestionar la ubicació de la fira. Per tant, considero que moralment cap està en possessió de prendre decisions i la millor solució seria preguntar al ciutadans amb un referèndum semblant a Can Sanpere.

Per exemple, opcions referèndum:

1.- Rotació anual de la fira entre els barris. Definició de les ubicacions possibles a cada barri i calendari de rotació pels pròxims 10 anys.

2.- Com Premià és un territori petit sense terreny, arribar a acords amb municipis limítrofes. La majoria de les zones limítrofes entre els municipis estan poc habitades. Per exemple, polígon Buvisa. Possible compensació als firaires, a les afores podria baixar la seva facturació. Prefereixo que una petita part del pressupost municipal vagi als firaires que PATIR la fira al costat de casa durant 10 dies.

3.- Anular la fira d’atraccions.

Ara, dóna temps a fer res?? L’Ajuntament tenia això a la seva teulada va gairebé 6 MESOS.