ACTA REUNIÓ 12 JULIOL

BARRI BANYERES SOLIMAR NOU PREMIÀ

Obres rotonda

Hi ha preocupació dels veïns per alguns aspectes de les obres com el risc d’inundació de les seves cases en cas de pluja intensa degut a l’elevació del nou carrer que fa que tinguin un talús gran a la banda del darrera de les seves cases. També demanen protecció sonora per l’augment de soroll pel previsible increment de trànsit. També s’espera que l’aparcament final del triangle sigui de ciment o asfalt amb les places senyalitzades i amb l’enllumenat adequat per no generar contaminació lumínica cap als veïns. També pregunten per com serà la vorera del límit exterior de la nova rotonda: sembla que serà recta però pregunten si tindrà un desnivell suau com en d’altres.

També pregunten per la protecció física amb algun guarda-rail a les zones on pot ser un perill per als vianants.

Fernando Izquierdo insisteix en que el camí de les pilones, posteriorment sigui per aparcar i així hi hagi més aparcaments i amb accés de vianants a la nova rotonda.

També comenta que alguns veïns amb la nova disposició de la rotonda no poden accedir al seu carrer al ser tot sentit baixada, no poden girar perquè anirien en contra direcció. Pregunten que es pot fer perquè sigui més fàcil l’accés a la rotonda.

L’Alcalde explica que es va tenir una reunió amb els veïns pel seguiment de les obres de la rotonda i que s’ha anat parlant amb les empreses constructores en relació a temes que van sortir de la reunió. Per exemple, la canonada està assegurat que és temporal per les obres, no és la definitiva. En relació  a les sortides contra direcció, una de les coses per les que s’aposta més és la mobilitat i la pacificació dels espais, demana un vot de confiança per veure si el sentit únic proposat aporta pacificació. Es fa pensant en les persones més que en els vehicles, tot i que no hi ha res reversible. Respecte el tema de les voreres es passa als constructors.

Respecte la nomenclatura de la carretera de Premià de Dalt, la part que passa a ser carrer municipal, l’Alcalde explica que es dirà carrer de la carretera de Premia de Dalt per tal de no generar molèsties als veïns que haurien de canviar DNIs i altra documentació.

L’Alcalde confirma que el cul-de-sac al costat de la rotonda serà aparcament en bateria amb una bossa important de places d’aparcament. Sense cap dubte està previst.

Amb les noves bosses d’aparcament al barri, de retruc es milloraran altres zones del poble.

Contenidors

Es demana que la ubicació final dels contenidors sigui la mateixa que abans de l’inici de les obres. L’Alcalde pren nota.

Coloms

Fernando Izquierdo explica que a la plaça sense nom hi ha uns veïns que netegen les gàbies de canaris a la font que hi ha a l’antiga pista de la petanca. Això provoca que s’acumulin un nombre elevat de coloms ja que hi ha restes de llavors de les gàbies. Sol·liciten algun cartell de prohibit donar de menjar als coloms i per no netejar les gàbies allà.

L’Alcalde pregunta per la franja horària que passa aquesta neteja ja que en un principi aniran els agents cívics a informar.

Aparcament públic de la Riera

Sol·liciten millorar el solar que està molt degradat. S’explica que aquest cap de setmana s’hi ha fet una actuació en el sentit de desbrossar algunes parts d’herbes molt altes. Properament es farà una altra actuació per tal de tapar forats que s’han anat fent.

Neteja voreres

Fernando Izquierdo explica que en la neteja de les voreres només s’escombra i sol·liciten que també es faci amb aigua a pressió.

Camp de futbol

Sol·liciten informació sobre la possible reubicació del camp de futbol.

L’Alcalde explica que no hi ha cap decisió presa, encara no s’ha parlat a nivell polític. S’ha enderrocat la graderia del camp perquè estava molt malmesa i en un temps també la gespa caldrà canviar-la. Per això és el moment de plantejar-nos que volem del camp de futbol i on el volem. Hi ha casuístiques com la manca d’aparcament a la zona, la necessitats d’espais oberts i la possibilitat de noves zones d’habitatge i aparcament que fan que convingui fer una reflexió i pensar estratègicament per veure si podem trobar un encaix òptim. Suposa tenir més espai verd o més aparcament, però necessita un procés de consens, de parlar amb els veïns, abans de prendre cap decisió. Fernando Izquierdo exposa que si la graderia està treta cal prendre una decisió si es torna a muntar o no. Veu que s’ha de prendre una decisió aviat ja que la graderia ja no hi és. L’Alcalde explica que es pot tenir una instal·lació de qualitat sense la graderia. El que cal fer és netejar la zona i s’habilitaran lavabos a la zona i una zona d’oficina per a l’entitat esportiva. La solució immediata, en consens amb l’entitat, és posar graderies mòbils. Per tant, es podria fer alguna cosa provisional.

Altres

Es demana la millorar del caminet que hi ha entre el camp de futbol i el cementiri.

Els veïns demanen uns reductors de velocitat en el camí que hi ha entre Sant Ferran i Riera per tal de minorar la velocitat ja que els vehicles van molt ràpid.

L’Alcalde explica, en relació a la plaça 1 d’octubre, que la zona del parc que dóna a la Riera està prou bé però hi ha una segona filera que cal reformar. David Gutiérrez ja ha estat a la zona i es farà una actuació. En alguns llocs han crescut herbes i es vol actuar per acabar de millorar el parc.

AVECA


Platges

Josep Antoni Valilla explica que el Senat ha aprovat anul·lar la regeneració de platges del Maresme per una moció aprovada per varis partits, paralitzat per tema del fons marí, el dragatge de la sorra, etc. David Gutiérrez explica que aquesta noticia és anterior a uns canvis que es van introduir i en els que es respecten aquells municipis on hi hagi hagut acord polític. En aquest sentit, a Premià de Mar va haver una moció al respecte i es va aprovar, per tant es respecta la decisió municipal.

En relació al port, Josep Antoni Valilla exposa que la comissió d’urbanisme va aprovar aplicar totes les prescripcions de l’ordre ministerial on es diu que el concessionari serà responsable dels danys de les costes immediates al port construït. Demana, en aquest sentit, tenir accés a l’expedient del port per veure la documentació i veure la situació de les costes cartografiades abans de la construcció del port. Exposa que l’ajuntament ha fet esforços al respecte però considera que l’incompliment del port de Premià és endèmic, entén que ara la situació econòmica és complicada amb la situació de la pandèmia. Considera que tota utilització privada ha de tenir en compte el benefici comú que en aquest cas son les platges. David Gutiérrez exposa que es farà consulta a la secretària per veure en quines condicions es pot veure l’expedient.

David Gutiérrez explica que en aquest tema no només entra l’Ajuntament, també hi ha administracions supramunicipals, com la Generalitat o el Govern espanyol i que qui ha de vetllar en últim termini del compliment per part del port és la Generalitat. L’Ajuntament està fent un seguiment per assegurar el compliment. Aquest any el transvasament ha sigut més ràpid. Ara hi ha un diàleg constant i un retorn fàcil que afavoreix les relacions. La voluntat és tenir una bona relació amb un agent econòmic que és important pel municipi. David Gutiérrez també explica que es farà seguiment tècnic i polític amb la Generalitat.

L’Alcalde explica que va entrar a l’Ajuntament una instància amb signatures de veïns en protesta per com es decideix el criteri per fer el transvasament i aquesta tramesa ja s’ha fet arribar a la Generalitat amb una carta dirigida al responsable i dient que es vol una reunió per aclarir el criteri de transvasament (si és m3 o zones). Per tant, l’Ajuntament s’ha sumat a aquesta petició per aclarir el marc legal que competeix el transvasament de sorra. Carme Fontanet demana si se li pot enviar la carta a la seva associació també.

Josep Antoni Valilla exposa que s’ha de restablir el dany que la construcció del port ha provocat. David Gutiérrez explica que l’actual operador ho es des del 2007 que es va fer càrrec de la situació administrativa i jurídica de l’anterior. S’ha anat reordenant la propietat en relació als diferents propietaris que hi havia. Josep Antoni Valilla diu que quan es va fer el canvi, es va subrogar els deures i obligacions. També a canvi se li donaven una ampliació d’anys de concessió. Cal tenir present que estem sense platja des de fa anys.


NII

Josep Antoni Valilla sol·licita tenir accés a la informació que disposa l’Ajuntament relativa a la NII i la seva pacificació. També dóna dades sobre un estudi d’una patronal de l’automòbil sobre els milions d’€ des del punt de vista fiscal. Farà arribar la informació a l’Ajuntament.

L’Alcalde explica que ja es té certificació real que serà així, ja han enviat confirmació a tots els ajuntaments. S’han format grups de treball amb els ajuntaments del voltant per trobar una solució comuna i amb continuïtat a través dels diferents municipis. La Generalitat que és la titular del vial, també està fent coses i ha ensenyat alguna prèvia, no vinculant, ja que no hi ha res decidit.

La idea compartida és un sol carril d’anar i tornar, ampliació important de la vorera, aposta per la mobilitat sostenible (carrils bici) i més arbrat i més agradable el passeig. Josep Antoni Valilla demana avançar al ciutadà allò que ja es té, les propostes fetes.

Reconversió locals

Josep Antoni Valilla explica la proposta per iniciar el procediment per eliminar del POUM la restricció en relació a la reconversió de locals a habitatge a la planta baixa sempre que es donin una sèrie de condicions:

-      Cèdula d’habitabilitat

-      Densitat edificatòria

-      Preservar l’existència d’eixos comercials

Aquestes condicions és per fer prevaldre el bé comú. A la ciutat de Barcelona hi ha experiència al respecte.

Es respon que es té present la proposta, Josep Antoni Valilla diu que convindria no eternitzar-ho, voldria que s’accelerés. L’Alcalde explica que avui s’ha fet una reunió amb els experts que estan revisant el pla d’habitatge i que se’ls dirà que ho considerin, que pugui entrar dins de l’estudi i es valori de manera legal i jurídica per si eventualment pot formar-hi part. Aquesta revisió es tindrà abans de final d’any.

GAS

Primer de tot es vol agrair a l’Alcalde i al Consistori en general per la plaça de la Salle que ha quedat bastant arreglada.

L’Alcalde diu que s’ha pogut fer l’actuació de forma ràpida i hi ha hagut coordinació per poder-ho fer entre David Gutiérrez i Toni Subirà.


CAP

Els veïns volen saber com està la situació del nou CAP mancomunat amb Premià de Dalt i pregunten si s’ha parlat amb Premià de Dalt per saber si seguirà funcionant igual, si hi haurà especialistes i si saben quan es posarà en marxa.

S’explica que el CAP i serveis seguiran al mateix lloc. Estem en tot moment en contacte amb Salut Pública de la Generalitat per anar intervenint. També es va de la mà amb Premià de Dalt per tenir el millor en termes de salut.

Enllumenat

Carme Fontanet exposa que l’enllumenat de l’Av. Roma i Gran Via (fins la Salle) falta llum. Comenta que no és qüestió dels arbres. Proposen posar una llum més baixa com tenen a la Gran Via perquè quan creixin els arbres també es vegi. L’Alcalde proposa anar un dia in situ per mirar els punts més conflictius. Si s’han de baixar tots els llums l’actuació serà molt costosa, per tant es proposa anar i revisar el més crític.

Neteja Riera

La Riereta Torrent Castells que va des de la Gran Via a l’escola Montserrat cal netejar-la sobretot per la part de baix on hi ha cases.

L’actuació es farà abans de l’agost.

Plagues

Els veïns volen ser si de la resta de plagues, a banda del mosquit tigre, si també es fa tractament sobretot de paneroles.

L’Alcalde explica que es compleix amb tota la normativa de plagues, no només la del mosquit tigre, tot i que amb aquesta plaga es fa més difusió ja que cal conscienciar la gent i coresponsabilitzar per treure l’aigua estancada. Es demanarà a medi ambient la planificació per al control de plagues per poder informar a les associacions.

Pilar Guardeño explica que entre el 23 i 29 de juny al Camí Ral i zones properes (vorera Riera de Premià de Dalt i voltant) es va fer un tractament específic. També per Àngel Guimerà i voltant ja que s’havien detectat paneroles.

Tapes claveguera

Al carrer Gran Via hi ha dues tapes de claveguera que fan molt de soroll. L’Alcalde explica que ja s’està arreglant.

Zona vermella

Finalment, Carme Fontanet recorda que passi la policia a l’aparcament de la zona vermella del barri.

L’Alcalde explica que s’ha demanat a la policia que es facin campanes concretes per zones. A l’estiu per exemple Can Pou Camp de Mar hi ha una problemàtica d’aparcament on vehicles aparquen malament. A la zona del Gas també està prevista aquesta campanya. Es demanarà feedback per veure si està funcionant la campanya.


PALMAR

Parc del Palmar

Pablo Velasco demana actualització dels temes anteriors, en concret la fira i festivals que es fan al Palmar, que s’ha anat parlant amb David Gutiérrez. Volen saber si la rotació pactada de la Fira en 3 espais es mantindrà.

També hi ha queixes per part de veïns de la Calistènia i tirolina que és un espai viu i està bé però caldria regular els horaris i el nivell de música que a vegades és elevat . A vegades també hi ha baralles. Proposen posar algun cartell d’horari de la música i demanen més presència policial.

David Gutiérrez explica que amb la pandèmia i mentre el Procicat demani control d’accés i aforament limitat l’espai ha de ser on s’ha fet aquest any, mentre els firaires també puguin pagar el cost del lloguer de l’espai. Quan es pugui muntar en espai públic lògicament es farà d’acord amb la rotació en els diferents barris, tal i com es va pactar.

En relació als horaris i la música, l’Alcalde diu que es posarà cartelleria específica per fer respectar els horaris. En relació a la presència policial explica que les campanyes que s’han explicat estaven vinculades a campanyes de sanció (cotxes mal aparcats, o en zones que no els correspon). De totes maneres s’està treballant per tal que hi hagi la presencialitat que tots volem. S’està redefinint les tasques perquè hi hagi més cadència de pas i més percepció de presència.

TARTER-MARESME

Joan Prim

Hi ha una sèrie de panots molt degradats, amb desnivells. L’Alcalde explica que es té coneixement i que la brigada està al cas i farà l’actuació.

Pàrquing Ernest Lluch

Els veïns informen que a l’entrada de l’aparcament la barana té un filferro trencat. La brigada procedeix a la seva reparació.

Vorera carrer de la Plaça amb Pilar

Continuen els forats entre panots i amb desnivells. L’Alcalde informa que en aquest cas cal fer una contractació externa i que depèn del pressupost 2021. En el cas de les inversions serà efectiu el pressupost 2021 el 15 de setembre.

Carrer Núria

S’actualitzarà en el moment que els tècnics ens actualitzi la situació.


PREMIÀ CENTRE

Trànsit diumenges Enric Granados

Sebastià Guirao explica que el trànsit dels diumenges del carrer Enric Granados ha incrementat molt degut al tall de la Gran Via dels diumenges. Explica que els vehicles passen ràpid i pot passar alguna cosa. Ara el senyal de l’stop està al carrer Joan Prim i ara al carrer Enric Granados hi ha un tram que no hi ha stop i fa que els vehicles vagin ràpid.

David Gutiérrez explica que, en relació als diumenges a la Gran Via, pot estar d’acord amb l’anàlisi de la situació d’Enric Granados. En aquest sentit, des de promoció econòmica s’estan tenint converses per fer un mercat tipus gourmet i de productes km 0 amb voluntat de dinamitzar la Gran Via. Aniria situat a la franja de la Gran Via que actualment està tallada i la plaça dels PPCC. Podem posar en debat si cal fer el tancament al trànsit tot el dia o només fins les 14 h. Podria ser una possible solució al trànsit. La iniciativa és per incentivar també la restauració que aprofitin el diumenge al matí per dinamitzar la Gran Via.

Sebastià Guirao creu que ha de ser un debat dels comerços ja que podria fer-se en altres llocs també del municipi. La seva opinió es que la Gran Via als comerços no els beneficia i en canvi altres zones es queixen amargament. Per exemple carrer Mercè o altres zones es podria també incentivar. Creu que s’està desaprofitant fer-ho a la Gran Via perquè la gent allà circula per les voreres. Proposa fer aquest mercat de diumenge per diferents zones.  David Gutiérrez diu que la taula de comerç és un bon espai per fer el debat. De cara a setembre es pren una decisió entre tots i es defineix una estratègia que beneficiï a tots.

Obres carrer Enric Granados

Sebastià Guirao exposa que fa un mes que s’estan fent obres al carrer Enric Granados. Els veïns pregunten que s’està fent. El tapat l’han fet amb formigó i creuen que durarà molt poquet. Diu que han deixat una part molt final.

Respecte als contenidors fa un prec que, ja que han canviat els contenidors de lloc per les obres, deixar-los on estan per veure si va millor que la situació actual. Respecte aquesta sol·licitud es pren nota i es proposa anar in situ i acabar de decidir.

L’Alcalde explica que aquestes obres son actuacions de la companyia elèctrica. Explica que, amb el nou paradigma energètic s’ha d’assegurar que l’energia va i torna ja que cada vegada més pot tornar a la xarxa i s’ha de poder redistribuir. El cablejat no està pensat perquè l’energia sigui d’anada i tornada, per tant cal substituir aquest cablejat. Aprofitant aquesta actuació, des de l’Ajuntament hem demanar també que eliminin el calbejat aeri. Les obres son finançades per la companyia elèctrica i l’objectiu és preparar la ciutat per qui fa producció elèctrica (plaques solars  per exemple).


Rampa aparcament Gran Via

Es una rampa molt pronunciada i a la zona i hi ha força gent del gimnàs que pot provocar un accident. Sebastià Guirao ho exposa per veure que es pot fer al respecte. L’Alcalde proposa parlar amb el responsable del gimnàs per veure la problemàtica.

Seguretat

Respecte la seguretat al carrer Pilar, Sebastià Guirao exposa que no veuen els veïns més presència policial, a més explica que les càmeres no donen accés a una de les cantonades. L’Alcalde explica que s’han fet actuacions de mossos i policia en alguns locals i no s’ha trobat res. S’està mirant de posar una càmera a l’angle mort que queda o moure una d’elles.

Festa Major

Maribel Fernández pregunta perquè no es va avisar als veïns del voltat de la plaça de la república que es farien els focs artificials dins de la plaça, en un ple es va dir que s’avisaria. L’Alcalde explica que es van trobar en una situació que era l’arribada de la 5na onada que no esperàvem. Alhora, hi havia el tema dels actes massius i en una festa major sempre hi ha més moviments. En vam haver de plantejar si avisar i no, per no produir un efecte crida que uns focs comporten. Es va creure important evitar l’efecte crida i que hi hagués una aglomeració de gent al voltats dels focs. S’han pres moltes mesures de control de les aglomeracions. Es va considerar que aquesta decisió anava més en favor de la salut en general. Es va ordenar la neteja de l’àrea la mateixa nit i va quedar tot net.

Sebastià Guirao diu que molt actes s’han fet de Gran Via cap avall. Es comenta que hi ha hagut també actes com la fira d’artesans, l’espectacle de monòleg, els focs, que s’han fet en altres zones. Alhora, aquest any, la pandèmia ha estat la que ha marcat les possibles ubicacions que havien de ser àmplies, amb possibilitat de tancar i adients per fer els espectacles segons les normes COVID.

 

Rotonda Dr. Ferran

Maribel Fernández explica que l’asfalt està malament de baixada i de pujada. També explica que a partir de les 22 h els cotxes van a molta velocitat. Explica que l’haver canviat el bus de Barcelona de lloc, ara els veïns tenen la molèstia que els bus pita pels cotxes mal aparcats, demanen més presència policial per posar multes.

L’Alcalde exposa que la situació de l’asfalt és una realitat i s’ha de mirar. En relació a les multes a la zona de càrrega i descàrrega, es demanarà també que des de la policia facin una campanya específica en aquesta zona.

ALTRES

S’explica que s’ha fet aprovació per ple de l’inici de les obres dels carrers Girona, Sant Cristòfol, Aurora, i en general els ja programats que s’han anant parlant en reunions prèvies. El 15 de setembre es podran licitar les obres.